AT-2016: Grænser - It-fag

Ideer og links til sager til it-fagene i eksamensopgaven i almen studieforberedelse 2016 Grænser - kom også med dine bud i vores fælles brainstorm.

Materialet på denne side er til inspiration. Materialet er ikke en del af ministeriets officielle ressourcerum.

Biddrag til vores kollektive brainstorm og skriv flere forslag ind direkte på padletten i linket ovenfor - der kræves ikke logon!

Sociale Medier

It-fag, Samfundsfag, Mediefag, Dansk Engelsk...

Hvor går grænserne for, hvad man Sociale Medier kan, må og skal overvåge og censurere? 

Overvågning på Sociale Medier: opgaver og links til at arbejde med egne og andres data på sociale medier!

Facebookistan: Dokumentar om Facebooks styring af verdens største offentlige debatrum: hvordan og hvorfor censureres sider; hvordan markedsføres personligt data og hvorfor gemmes data som brugere har valgt at slette... Filmcentralen.

Overvågning

It-fag, Biologi, Fysik, Kemi, Psykologi, Samfundsfag...

Hvor går grænserne for, hvad man kan, skal og må overvåge i den fysiske verden.

DR3 På grænsen - Overvågning: Må vi GPS-tracke vores børn? Og skal vi have et nationalt DNA-register til nemmere at opklare forbrydelser?

Biometri: Intelligent overvågning via genkendelse af iris, gang, ansigtstræk m.m.

Mobiltelfonen: hvordan og hvor detaljeret kan man overvåge en persons færden via sensorerne i en mobiltelefon: magnetfelt, acceleration  m.v.  Hvilke fejlkilder findes, hvor sikker kan man være på data og øge præcisionen ved at kombinere data...

Robot, cyborg eller menneske?

It-fag, Biologi, Psykologi, Samfundsfag...

Hvor går grænsen mellem robot, cyborg og menneske? Er der en grænse for, hvor usynlig overgangen mellem teknologi og menneske bør være?

Kevin Warwick: Cyborgs og robotter med hjerneceller er ikke bare fremtid, men nutid for forsker og eks-cyborg Kevin Warwick fra University of Reading. Emu-side.

Mechanical Love: Om skabelsen af verdens første androide, kælesæler og andre robotter designet til at indgå i menneskelignende relationer. Filmcentralen.

Robotter

It-fag, samfundsfag...

Hvor skal der sættes en grænse for vores brug af robotter?

DR3 På grænsen - Teknologi: Er det okay at føre krig med droner? Og er det sundt for vores børn at sidde og fordrive tiden med en iPad?

Drone: Dokumentar om konsekvenserne af high-tech krigsførelse med fokus på dronepiloter og ofrene på jorden. Kan ses på filmcentrale.

Robotter: Hvad kendetegner dem, hvilke typer findes og i hvilken grad kan de siges at have inteligens? Temaside fra dr.dk.

Kunstig Intelligens

IT-fag, Psykologi, Biologi, Filosofi...

Hvad er grænserne for udviklingen af kunstig intelligens. Hvilke forskelle er der på intelligens og kunstig intelligens? Er der en grænse for, hvor langt vi bør arbejde med kunstig intelligens.

Krypeteringsræs

Khanacademy - Kryptering Tekster, videoer samt programeksempler og øvelser i kryptering.

Da de hemmelige koder blev offentlige: Når du i dag surfer på nettet, sker det af og til, at din browser opretter en ”sikret forbindelse”. Artikel i DTU's gratis pdf-bog til gymnasier: Matematiske Horisonter.

Globalisering

Samfundsfag...

Hvordan og hvorfor støder it-produkter sammen med og udfordrer verdenens fysiske grænser?

Streaming af tv eller musik på nettet... Hvem må se eks. Dr.dk, hvorhenne?

Nethandel: hvor betales moms, told og afgifter?

Sociale Medier: hvilket lands regler gælder for håndtering af brugerdata hvor og hvorfor?

Produceret i samarbejde med

Centre for Undervisningsmidler

Centre for Undervisningsmidler har ansat 30 fagredaktører med solidt kendskab til pædagogik og undervisning til at udvikle fagsiderne til de gymnasiale uddannelser på EMU (STX/HF). Fagsiderne udvikles og vedligeholdes i samarbejde med de faglige foreninger og Undervisningsministeriet.

Se mere om samarbejdet her.

CFU findes også på EMUen. Siderne vedligeholdes af CFU selv - se her. Her kan skolerne søge information om landsdækkende aktiviteter, ligesom man kan finde CFU-centrenes lokale websites.

cfu-v1.png