De dansk vestindiske øer

I år er det 100 år siden, at Danmark solgte De Dansk Vestindiske Øer til USA for 25 millioner dollar i guld. Få masser af faglig inspiration til undervisningen her.

25 millioner dollar i guld - salget af de danske vestindiske øer har 100 års jubilæum

Postkort fra Vestindien
© Peder Wiben

Den 31. marts 2017 er det 100 år siden, Danmark solgte De Dansk Vestindiske Øer til USA for 25 millioner dollar i guld. 

De Vestindiske Øer er betegnelsen for Danmark-Norges besiddelser i Caribien, nemlig de tre øer Sankt Thomas, Sankt Jan og Sankt Croix. Øerne var i dansk-norsk besiddelse fra henholdsvis 1672, 1718 og 1733, indtil de blev solgt til USA den 31. marts 1917. 

Her får du en række gode ideer til undervisningen, hvor du kan komme rundt om:

  • Dansk kolonisering
  • Trekantshandel
  • Slaveri på Jomfruøerne
  • Tidslinjer og originale kilder
  • Det hvide guld - Danmark som slavenation

Tema på Videnskab.dk om de dansk vestindiske øer

I en række artikler får du et tilbageblik på dansk kolonisering, trekantshandel og slaveri på Jomfruøerne, samtidig med vi stiller skarpt på de sociale, politiske og økonomiske forandringer, der fulgte efter ophævelsen af slaveriet i 1848 og overdragelsen af øerne i 1917. Klik her.

Tema på DR.DK om 100-året for salget af de dansk vestindiske øer

DR har lavet dette tema, hvor de præsenterer en lang række baggrundsartikler, men ikke mindst billeder og filmklip. Der er originale kilder der fortæller om, hvordan livet var på øerne dengang - og i Danmark og en række artikler, der belyser Danmarks rolle som slavenation. Klik her

Tag en quiz med eleverne her

Temalørdag på DR2 om de dansk vestindiske øer

Du kan se og streame temalørdagen på mitcfu.dk.Som perler på snor ligger de kæmpestore private palæer omkring Amalienborg i København. Mange er bygget for de svimlende formuer, som blev tjent på "det hvide guld" fra De Dansk Vestindiske Øer. Men end ikke det sødeste sukker kan skjule den grusomme baggrund med udnyttelsen af slaver i tusindvis. Huxi Bach kikker bag facaderne på den gemte del af Danmarkshistorien. Klik her.

Tidslinje fra Rigsarkivet om de dansk vestindiske øer

Online materiale til historieundervisning i udskolingen. Se historiske kilder om den danske slavehandel. Der er kilder om køb af slaver i Afrika, sejlads over Atlanten og handel med slaver på de tre vestindiske øer. Klik her.

Kildebank fra Historielab.dk om slaveriet og Dansk Vestindien

Kildebanken består af flere end 130 kilder, der er inddelt i 12 temaer. Her kan eleverne arbejde med historiske problemstillinger og finde kilder til dengang, Danmark havde kolonier og slaver i Vestindien og Afrika. Stor og god lærervejledning. Klik her.

Emneord