Det frie fald med videoforsøg og egne målinger

Formål: At undersøge og forstå det frie fald.

Omfang

Bowlingkugle og fjer

1 modul (2 lektioner. Kan benyttes både på C- og B-niveau.

Formål

At undersøge det frie fald, dels eksperimentelt, dels ved at se en Youtube-video, hvor det frie fald udføres helt uden luftmodstand (med en bowlingkugle og en fjer).

Forberedelse

Eleverne skal være bekendt med motion-sensor og elektronisk dataopsamling samt lineær regression.

Gennemførelsen

  • Problemstillingen introduceres: Falder tunge og lette legemer lige "hurtigt" (har de samme acceleration) ?
  • Eleverne udfører målinger på lette og tunge bolde/kugler, fx  en blykugle, bordtennisbolde, tennisbolde og basketbolde. De måler (t,v)-grafen under ens betingelser og bestemmer accelerationen i hvert tilfælde. Den er under alle omstændigheder mindre end 9,8 m/s^2, men hvad skyldes det?
  • Efterfølgende diskussion. Hvad har indflydelse på accelerationen? Luftmodstand, opdrift (og mere avanceret, så måske skal det ikke medtages: effektiv masse ("added mass")).
  • Falder en fjer og en bowlingkugle så med samme acceleration, hvis der ingen luftmodstand er ? - Svaret gives ved at "udføre" Youtube-forsøget af Brian Cox
  • Opsamling og konklusion

Opfølgning

Forsøget kan lede videre til undersøgelse af fald med luftmodstand, fx kageforme.

Kreditering

Brian Cox/BBC

Produceret i samarbejde med

Centre for Undervisningsmidler

Centre for Undervisningsmidler har ansat 30 fagredaktører med solidt kendskab til pædagogik og undervisning til at udvikle fagsiderne til de gymnasiale uddannelser på EMU (STX/HF). Fagsiderne udvikles og vedligeholdes i samarbejde med de faglige foreninger og Undervisningsministeriet.

Se mere om samarbejdet her.

CFU findes også på EMUen. Siderne vedligeholdes af CFU selv - se her. Her kan skolerne søge information om landsdækkende aktiviteter, ligesom man kan finde CFU-centrenes lokale websites.

cfu-v1.png

Emneord