Digital dannelse (For gymnasieelever og kursister)

At være digitalt dannet indebærer mange ting: Man kommunikerer med omtanke, deler ikke krænkende billeder, beskytter sine data og sin identitet, bruger relevante it-værktøjer, plagierer ikke og kan håndtere privat brug af it i en undervisningssituation.

Hvor digitalt dannet er du?

  1. Opstil en liste over, hvad du mener, at digital dannelse vil sige. På en skala fra 1 til 10 angiver du ud fra hvert punkt, hvor dannet du mener du er.
  2. Kortlæg dig selv i det Digitale Kompetencehjul
  3. Stemte resultatet overens med dine forventninger til dig selv? Indeholdt testen elementer, der forbløffer dig? Er du enig med hvad hjulet indeholder?
  4. Handlingsplan: Hvad skal du arbejde videre med? 

Fokus på deling af krænkende materiale

Sociale medier - hvor socialt?

At dele intime billeder er ikke er i orden

Du kan læse denne side, hvor der bl.a. er en guide til, hvad man gør, hvis man er blevet udsat for, at der er delt intime billeder af én mod ens vilje.

Du kan dele dine (forhåbentlig få) oplevelser af, at du er blevet krænket. Danske Elevers Gymnasiesammenslutning samarbejder med Everyday Sexism Project for at sætte fokus på hverdagens sexisme.

Studietekniske færdigheder

876454_.jpg

Læsning af og noter i digitale tekster (For gymnasieelever og kursister)

At læse digitale tekster er ikke det samme som at læse tekster analogt. Du kommer nemlig nemt til at læse teksten som om den var en hjemmeside, så du er nødt til at arbejde med dybdelæsning og hukommelsesteknikker. Hjernen foretrækker desuden papir, så du får ikke hjælp til at orientere dig i teksten fra dine sanser.
Piger med telefon
© JPW

Multitasking duer ikke (For gymnasieelever og kursister)

At holde fokus er en vigtig studiekompetence. Mange unge mener, at de kan have deres opmærksomhed to steder samtidigt; de mener, at de kan multitaske. Her kan du lave øvelser, der viser dig, at det kan man ikke. Det er samtidig et vigtigt element i digital dannelse at kunne administrere den private brug af sociale medier - både i undervisningen og privat.

Brug it-værktøjer med selvfølgelighed

876453_.jpg

Apps til studielivet (For gymnasieelever og kursister)

Oversigt over gratis apps til dit studieliv: Mind maps, tidsplanlægning, præsentationer, osv. "Apps til Opgaven" er et inspirationskatalog indeholdende ideer, tips og små vejledninger til de bedste gratis nettjenester, programmer og apps til næsten alle typer computere, tablets og smartphones.
App_Tastatur.jpg
© Janus Madsen

Tastaturgenveje (For elever)

Drop musen og brug tastaturgenveje, når du skriver på computeren. Du sparer en masse klik og en masse tid. Du kender sikkert de fleste, men måske ikke alle de 10, der præsenteres her?

Webetik

Digital krænkelse

Elever - om deling af krænkende materiale og tonen på nettet

Ti markante danske YouTubere sætter fokus på at stoppe deling af krænkende billeder og på at skabe en god tone på nettet. Derudover finder du gode råd, hjælp og vejledning til indsatsen mod deling af nøgenbilleder.
DT Group
© DT Group

Kildeangivelser (For gymnasieelever og kursister)

Der findes helt klare regler for, hvordan man viser i en tekst, at man citerer en anden. Ikke alene er det god stil ikke at plagiere, men så overholder du også god akademisk praksis. Al forskning hviler på den antagelse, at man ikke snyder.