Fysik og cykling

På denne side kan man læse om fysik og cykling, herunder om Tour de France set fra et fysikperspektiv. Hvorfor er det egentlig at man kan holde balancen lettere på en cykel i fart, og hvad er den fysiske forklaring på hvordan man drejer? Hvordan er det egentlig med energiforbruget for en cykelrytter under Tour de France?
cykelstabilitet-jones.jpg

Undersøgelse af stabilitet af specialbygget cykel uden gyroskopvirkning på forhjulet.

 

Tour de France set fra et fysikperspektiv

Den belgiske fysiker John Goff har analyseret Tour de France 2004 ud fra en simpel fysisk model, og får god overensstemmelse mellem de målte, faktiske tider og modellen. Man kan læse artiklen om modellen for Tour de France her i pdf.

Se også reference [1] i ovennævnte artikel, hvor Tour de France 2003 analyseres.

 

Stabilitet af cyklen

Denne klassiske artikel om cykelstabiltet af David Jones er fra "Physics Today", 1970, og handler om cyklingens fysik, specielt hvorfor en cykel er stabil og hvornår den ikke er. Artiklen er velskrevet, informativ og underholdende. Det er en pdf-fil, der fylder ca. 9.1 MB.

Forskere ved Cornell University og Delft Universitet har gennem en årrække studeret stabilitet og selvstabilitet af cykler. Her findes et righoldigt materiale om deres opdagelser, videoklip, links til klassiske artikler og cykelfysik og meget mere.

Fornylig har gruppen i "Science" offentliggjort en artikel, hvor de viser, at hverken gyroeffekt eller efterløb er nødvendigt for selvstabilitet af en cykel.

Produceret i samarbejde med

Centre for Undervisningsmidler

Centre for Undervisningsmidler har ansat 30 fagredaktører med solidt kendskab til pædagogik og undervisning til at udvikle fagsiderne til de gymnasiale uddannelser på EMU (STX/HF). Fagsiderne udvikles og vedligeholdes i samarbejde med de faglige foreninger og Undervisningsministeriet.

Se mere om samarbejdet her.

CFU findes også på EMUen. Siderne vedligeholdes af CFU selv - se her. Her kan skolerne søge information om landsdækkende aktiviteter, ligesom man kan finde CFU-centrenes lokale websites.

cfu-v1.png

Relaterede links

En simpel fysisk model af et Tour de France cykelløb. Velegnet i forbindelse med bevægelse på skråplan eller som udgangspunkt for en SRP om Tour de France (fx fysik og matematik).
Den klassiske artikel af David Jones om stabilitet af en cykel. God som udgangspunkt for en forståelse af cykelstabilitet - men se også de nyere resultater i linket herunder. Obligatorisk læsning for de elever, der gerne vil arbejde med cykelfysik i forbindelse med et studieretningsprojekt.
Ved Delt og Cornell universiteterne har to grupper arbejdet indgående med stabilitet af cykler. Via dette link får man adgang til et righoldigt materiale, herunder artikler og videoer.
Denne opgave handler om en cykelrytter, der indhenter en forankørende rytter.
Denne opgave handler om en cykelrytter, der kører i sidevind; Effekt- og tidsforbrug.
Detaljerede analyser af cykelrytteres effektforbrug under store løb (Tour de France, Vuelta a Espana m.m.). Analyserne ligger i en lang blog, så man skal bladre for at finde materialet. Her er mange gode iagttagelser - også i forbindelse med om cykelrytteren er dopet.