Fysik og orkaner

Få inspiration til hvordan man kan inddrage emnet orkaner i fysikundervisningen. En orkan virker grundlæggende som en Carnotmaskine.
orkan-katrina.jpg

Orkanen Katrina.

Orkaner - storme i et drivhus


Orkaner er et fint emne at benytte i undervisningen i starten af semesteret (august-oktober), da der hvert år er friske orkaner eller tyfoner at arbejde med. Eleverne kan finde oplysninger om den aktuelle orkan/tyfon på nettet og følge med fra dag til dag. Et undervisningsforløb kunne være først at finde basale oplysninger om hvad de fysiske betingelser skal være for at en orkan eller tyfon kan dannes, hvordan den bevæger sig, hvad der får den til at snurre rundt. Tryk, temperatur og fart. Også cirkelbevægelse kan inddrages.

 

Produceret i samarbejde med

Centre for Undervisningsmidler

Centre for Undervisningsmidler har ansat 30 fagredaktører med solidt kendskab til pædagogik og undervisning til at udvikle fagsiderne til de gymnasiale uddannelser på EMU (STX/HF). Fagsiderne udvikles og vedligeholdes i samarbejde med de faglige foreninger og Undervisningsministeriet.

Se mere om samarbejdet her.

CFU findes også på EMUen. Siderne vedligeholdes af CFU selv - se her. Her kan skolerne søge information om landsdækkende aktiviteter, ligesom man kan finde CFU-centrenes lokale websites.

cfu-v1.png

Relaterede filer

En opgave fra den internationale fysikolympiade 2011 om en tropisk cyklon som en Carnotmaskine. Opgaven var en reserveopgave og blev ikke brugt i selve konkurrencen.
Løsning til opgaven om den tropiske cyklon.
"The Theory of Hurricanes" - teknisk og god artikel af Kerry Emanuel om både orkaner som Carnot-maskiner og betingelserne for at en orkan kan opstå - hvorfor er de relativt sjældne?

Relaterede links

God oversigtsartikel fra Physics World om fysikken bag orkaner.
Fin artikel fra Physics Today om orkaner som termodynamiske Carnot-maskiner.
Youtube-video der illustrerer coriolis-kraften og hvorledes den får tyfoner og orkaner til at snurre rrundt.
Temaside fra DMI om den store orkan der passerede Danmark 3. december 1999.
Omfattende meteorologi-site. Her linkes specifikt til siderne om orkaner, hvor man kan opnå en god kvalitativ forståelse.
Endnu en god temaside fra DMI om orkaner.
Den amerikanske vejrtjenestes websted. Masser af satellitbilleder og konstant opdateret information om aktuelle og historiske orkaners udvikling tillige med måledata.
NASA's hjemmeside om orkaner indeholder bl.a. aktuelle billeder, multimediepræsentationer, historisk materiale, introduktion til orkaners fysik og en god linksamling.