Gækkebreve

'Mit navn det står med prikker - pas på det ikke stikker'. Gækkebreve kan bruges til at lave sjov med forældre og bygge en frydefuld forventning op hos børnene. Samtidig kan man både klippe, tegne og lave rim.

Gækkebreve er en gammel tradition, som fint kan bruges i en moderne daginstitution. Børn elsker at lave sjov med deres forældre, og det bliver ekstra sjovt og svært, når de skal holde på en hemmelighed.

Det første kendte gækkebrev blev sendt afsted i 1770. Det er en dansk tradition, og den kendes ikke fra andre lande. Oprindeligt var det karle og piger på landet, som lavede eller drev gæk med hinanden. Gæk betyder at drille, narre eller lave sjov. Fra 1800tallet kendes gækkebreve med navne skrevet med prikker, så man skal gætte afsenderen. Gætter man ikke afsenderen inden påske, skal man betale med et påskeæg.

Gækkebrev
© Mette Østman
Gækkebrev
© Mette Østman

Gækkebreve er et kvadratisk stykke papir, der er foldet og klippet i mønstre. De klippede mønstre kan være meget kunstfærdige. På Søren Mogensens hjemmeside Rim og Remser findes både klippeanvisning og gækkevers.

Gækkebreve kan klippes i almindeligt  papir, fx. kopipapir. Så kan man nemlig skrive og tegne på det. 
Gækkebreve klippet i farvet silkepapir er transparente og er flotte på vinduerne.

Klipper man gækkebreve med små børn, starter de som oftest med bare at klippe hak i papiret og glædes over at folde det ud. Så kan de se, at et enkelt hak bliver til mange i det foldede papir. De skal helst undgå at klippe papiret helt over. Der er meget forundring og klippeøvelse i gækkebreve.

En vintergæk en sommernar, 
en fugl foruden vinger. 
En lille ven som har dig kær, 
en kærlig hilsen bringer.

Mit navn, det står med prikker, 
pas på det ikke stikker.

Der er stadig vintergækker at finde, og dem kan man plukke og presse let, så de kan sættes på gækkebrevet.

 

Gækkeversene kan børnene selvfølgelig ikke skrive helt selv, men de største børn kan måske skrive deres navn, og tælle bogstaverne i det. Så kan de lave prikker, søm eller æg, så det svarer til deres navn. 

Gækkebrevene kan sendes med posten til forældre eller familiemedlemmer, men de kan også dumpes i en frakkelomme eller i en taske. Og det er jo ikke forbudt at give forældrene et praj om, at de skal lege med på gækkelegen. 

For forældre, der ikke har dansk baggrund, kan det være godt at fortælle om traditionen og minde dem om, at de skal give barnet et påskeæg, når de ikke har gættet, hvor brevet kom fra.

  Vintergæk
  © Mette Østman

  Relaterede filer

  Fra Søren Mogensens side 'Rim og Remser'

  Relaterede links

  På siden Rimogremser.dk findes mange gækkebrevsvers.
  Der er også mange variationer over 'mit navn det står med...' Man kan selv rime videre.