Gadebørn i Malawi - grundskolen

Se filmene: "Gadebørn i Malawi - to film". Find opgaver til mellemtrinet: Prøv at gå med en spand vand på hovedet, tril med tøndebånd og syng karaoke. Der lægges op til leg og praktiske opgaver samt diskussion om ulandshjælp.

 

Filmene viser livet blandt børn i Malawi. Unge fra Spejderhjælpen rejser ud til Malawi, hvor de møder børnene på gaden, og besøger gadebørnscentret "Chisomo". 

Forslag til undervisning

Natur/teknik og geografi

En stor del af Malawi er vand. Malawisøen fylder 20 % af landet. I gamle dage hed den Nyassasøen. Det var her, den engelske misionær og opdagelsesrejsende Livingstone rejste rundt. Han ville finde Nilens udspring. Find Malawi på Google maps. 

Folk, sprog og tro 

Malawierne tilhører bantustammen. Halvdelen af folk er kristne, 20% er muslimer  og mange bruger også de gamle former for naturreligioner. De taler engelsk og chichewa, som er landets sprog, men der er mange forskellige slags bantusprog. Malawi var en koloni, men blev et selvstændigt stat i 1964.

Undersøg deres religioner og find ud af, hvordan Danmark hjælper i Malawi.

Klima 

Malawis klima er subtropisk. Dvs. der er en lang varm sommer. Der er en kort mild vinter. Regntiden er november til april. Fra maj til oktober regner det næsten ikke. I den sydlige del af Malawisøen er vejret meget behageligt, så der vil mange gerne bo. I resten af landet har bønderne svært ved at få vand nok til markerne. 

Find vejrudsigten for Malawi. 

Tjek eleverne viden om Malawi

Lad eleverne besvare disse spørgsmål inden I går i gang. Så har du en fornemmelse af deres viden.

Tjek igen efter arbejdet med emnet!

  1. Hvor ligger Malawi? Afrika, Asien eller Australien?
  2. Hvor mange mennesker bor der i Malawi? 100 mio, 13 mio eller 3 mio?
  3. Ligger Malawi ved vandet? Ved en stor sø, ved Stillehavet eller Atlanterhavet?
  4. Hvad hedder pengene i Malawi? Kwacha og Tambala,Malocha og Tombola eller Kawasaki og Tambala?
  5. Hvornår er det regntid i Malawi? Hver eftermiddag hele året, fra november til maj eller fra maj til november?
  6. Hvad hedder hovedstaden i Malawi? Kampala, Blantyre eller Lilongwe?
  7. Hvilke farver er der i Malawis flag? sort, rød, grøn, eller sort, blå, grøn eller rød, grøn, gul?

Prøv selv

Figur A.

To film fra Malawi. Den ene film viser, hvordan børn og voksne kan bære spande med vand og andre tunge byrder på hovedet.

Se filmen om at bære ting på hovedet og lad eleverne prøve - udenfor. Hvor meget vand kan de bære i en spand - på hovedet?  

Se filmen om at trille med cykelhjul - en fælg. Find et gammelt cykelhjul uden eger eller en hulahopring. De skal også bruge en pind. Så er det bare at øve sig. Hvor langt kan de trille uden hjulet vælter? 

Se filmene hvor børnene synger. Lad eleverne prøve at synge med. Begge film viser grupper af børn fra gadebørnscentret Chisomo. På filmene synger de takkesange for livet og til Jesus.

Gadebørn i Malawi

Produceret i samarbejde med

DANIDA

Danidas Oplysningsbevilling yder støtte til dansk u-landsoplysning. Oplysningsbevillingen kan søges af alle, der vil formidle om forholdene i verdens fattigste lande. Støtten går blandt meget andet til undervisningsmaterialer, udstillinger, film til landsdækkende tv og rejsestipendier. På EMU’s tema Global Undervisning finder du mange af de støttede oplysningsprojekter.