Gnidningskoefficient og IC-4 hændelsen ved Marslev

Formål: At forstå hvor stor betydning gnidningskoefficienter har for bremselængder, belyst ved en konkret hændelse: IC-4 hændelse ved Marslev.

Omfang

Løvfilm

Løvfilm på skinner

Et modul (to lektioner), til B- eller A-niveau.

Formål

At forstå hvor stor betydning gnidningskoefficienter har for bremselængder, belyst ved en konkret hændelse: IC-4 hændelse ved Marslev.

Forberedelse

Eleverne skal være bekendt med gnidningskraft og gnidningskoefficent, eventuelt have udført måling af gnidningskoefficient. Endvidere skal eleverne være bekendt med lineær regression eller aflæsning af eller beregning af hældningskoefficient fra en ret linje. Kendskab til kinematiske formler. Forløbet vil være velegnet i slutningen af et forløb om kinematik. 

Gennemførelse

  • I første omgang kan der regnes på bremselængder for en bil, der bremser. Kinematik eller arbejdssætningen giver bremselængden udtrykt ved begyndelsesfarten, g og gnidningskoefficienten.
  • Nu præsenteres opgaven, og der kan godt opbygges lidt spænding om hvad der er ved at ske.
  • Eleverne regner opgaven i små grupper.
  • Opsamling og konklusion.

Opfølgning

Det kan her diskuteres hvad der teknologisk forårsagede problemet evt ved inddragelse af DTU-rapporten om Marslev-hændelsen og om hvad man i øvrigt gør for at tage hensyn til varierende gnidningskoefficienter (våde vejbaner, løvfilm på skinner etc).

Kreditering

Michael Brix Pedersen/Den Danske Fysikolympiade

Produceret i samarbejde med

Centre for Undervisningsmidler

Centre for Undervisningsmidler har ansat 30 fagredaktører med solidt kendskab til pædagogik og undervisning til at udvikle fagsiderne til de gymnasiale uddannelser på EMU (STX/HF). Fagsiderne udvikles og vedligeholdes i samarbejde med de faglige foreninger og Undervisningsministeriet.

Se mere om samarbejdet her.

CFU findes også på EMUen. Siderne vedligeholdes af CFU selv - se her. Her kan skolerne søge information om landsdækkende aktiviteter, ligesom man kan finde CFU-centrenes lokale websites.

cfu-v1.png

Relaterede filer

Opgaven om IC-4 hændelsen ved Marslev
Løsning til opgaven om IC-4 hændelsen ved Marslev

Emneord