Lyd-producer for en dag

Indspil et nummer og mix det sammen i REAPER

Formål

Projektet skal præsentere eleverne for de redskaber man arbejder med i et lydstudie. Samtidig er det også en konkretisering af musikkens grundlæggende parametre vi arbejder med. Ikke mindst i de forskellige elektroniske effekter.

Omfang

Øvelse-1 kan laves på 2-3 timer (men kan sagtens tage længere tid).

Øvelse 2 er en fortsættese, men kan sagtens laves selvstændigt. Hvor lang tid den tager, afhænger af om man ønsker at indspille 3 spor eller 20 spor, og det afhænger af om man vil indspille 20 sekunder eller tre minutter.

Forberedelse

REAPER skal være installeret. Ud over det skal man bruge en mp3-optager (evt en telefon) til at optage lyden på.

Gennemførsel

Installation af REAPER

På denne YouTube-video ser du, hvordan du foretager installation af REAPER. 

Du kan få hjælp her, hvis der er problemer.

Optag-selv-lyd-1: Lav et skrammel-groove

Øvelsen går ud på at lave et groove ud fra forskellige reallyde. Øvelsen er overskuelig og ender med at vi har to takter tromme/rytme-groove. Det kan bruges som baggrund for rap, som tromme spor i et nummer vi arbejder videre med eller øvelsen kan bare afsluttes med dette.

Optag-selv-lyd-2: Lav en lagkageoptagelse

Denne øvelse er en traditionel lagkage-indspilning, hvor vi ovenpå et trommespor lægger lag på lag af instrumenter og vokal.

Opfølgning og forslag til videre arbejde

Du kan arbejde videre på mange måder

  • Du kan arbejde videre med lydoptagelser i årevis. Det oplagte vil være at se på nogle af videoerne omkring elektroniske effekter , og så udvikle dine værker på den måde.
  • Du kan også lade dig inspirere af bogen "Musikalsk produktion" fra Systime, som anskuer kulturen også fra en praktisk skabende vinkel.
  • Du kan besøge et lokalt studie og se hvordan de arbejder der.
  • Du kan undersøge kendte producere gennem tiden, og lade dig inspirere af dem. Fx kan du prøve at eksperimentere med LIVESOUND og SOUNDSCAPE i den betydning af begreberne vi har fra bogen "Rockmusik i tid og rum"

Produceret i samarbejde med

Centre for Undervisningsmidler

Centre for Undervisningsmidler har ansat 30 fagredaktører med solidt kendskab til pædagogik og undervisning til at udvikle fagsiderne til de gymnasiale uddannelser på EMU (STX/HF). Fagsiderne udvikles og vedligeholdes i samarbejde med de faglige foreninger og Undervisningsministeriet.

Se mere om samarbejdet her.

CFU findes også på EMUen. Siderne vedligeholdes af CFU selv - se her. Her kan skolerne søge information om landsdækkende aktiviteter, ligesom man kan finde CFU-centrenes lokale websites.

cfu-v1.png

Relaterede moduler