Mellemtrin - faglig inspiration

Find inspiration til din undervisning. I oversigten er der ressourcer og værktøjer, læringsmålstyrede undervisningsaktiviteter til Danidas Verdensfilm samt andre materialer, som er målrettet forskellige fag på mellemtrinnet.

Viden om

Globalundervisning2.jpg
© Sonja Salminen

Det globale i undervisningen

Noget om hvad global undervisning er - og ikke er - samt noget om de interkulturelle kompetencer, som undervisningen sigter mod at skabe.
Forside på power point præsentationen
© O3V

Global praksis

Håndbog om global undervisning. Få inspiration til, hvordan du inddrager globale forhold og kulturmøder i undervisningen.

Ressourcer og værktøjer

Det globale perspektiv i fagene

Kortlægning af globalt perspektiv i FFM

En kortlægning af Forenklede Fælles Mål kan være udgangspunkt for planlægning, gennemførelse og evaluering af undervisningen med et globalt perspektiv.
Selv bilerne bliver transporteret på tømmerflåder i Bolivia.
© Peter Blæsild Eriksen & Stine Voigt de Klauman

Danidas Verdensfilm - samlet oversigt

Danidas Oplysningsudvalg uddeler hvert år rejselegater til ti hold studerende. Hvert hold skal producere en 12-minutters dokumentarfilm med en original vinkel - langt væk fra de stereotyper vi alt for ofte konfronteres med.
Prezi  logo
© Prezi

Sociale medier

Dine elever er i forvejen storforbrugere af nettet. Anvend sociale medier, når du underviser om og med film.
elever omkring it

It i undervisningen, Værktøjer

Her finder du en række digitale ressourcer og værktøjer, der kan understøtte arbejdet med it og medier på tværs af fagene.

Dansk

Tandhjul

Fælles Mål

Fagformål, introduktion, Fælles Mål, læseplan og vejledning for Dansk.
Skolebørn i Tanzania
© Fanny Schertzer

Børneliv i Tanzania

Det globale inspirationsforløb ”Børneliv i Tanzania ” har fokus på faglige tekster og dokumentariske udtryk, der viser, hvordan det er at være barn i Tanzania. Hvordan er det at gå i skole, arbejde og lege? Hvordan ser der ud? Hvad minder om det danske børneliv, og hvad er anderledes?
Foto fra Danidas Verdensfilm "Otgon"
© Frigge Volander Himmelstrup og Emil Aagaard

Dansk: Otgons drøm

Dokumentarfilmen "Otgon" danner i denne aktivitet udgangspunkt for at beskæftige sig med kompetenceområdet Fremstilling/Fremstilling i dansk i 3.- 4. klasse.
Azim på 10 år med den ene af sine to falke.
© Alexander Jonassen & Jakob Pagel Andersen

Dansk: Far og søn på ørnejagt

Dokuemtarfilmen "Ørnejægerne" danner i denne aktivitet udgangspunkt for at beskæftige sig med kompetenceområdet Fortolkning/Fortolkning i Dansk i 5.-6. klasse.
Foto til Danidas Verdensfilm "The Call of Nepal"
© Jonas Unmack Larsen og Mikkel Cantzler Christensen

Dansk: Ringer du?

Dokumentarfilmen "The Call of Nepal" danner i denne aktivitet udgangspunkt for at beskæftige sig med kompetenceområdet Fremstilling/Fremstilling i Dansk i 5.-6. klasse.
Dette er en forside til bogen "Det tredje øje"
© Danida

Børnenes U-landskalender 2015

Børnenes U-landskalender 2015 er et materiale, der tager udgangspunkt i Forenklede Fælles Mål i dansk, natur/teknologi, kristendomskundskab og de praktisk-musiske fag i 1.-4. klasse. U-landskalenderen skabes af Danida i samarbejde med DR og CARE Danmark. Alle dele af materialet kan downloades gratis.
Fotografiet viser panorama fra Kathmandu
© Danida

Børnenes U-landskalender 2015 - danskfagligt forløb

Det danskfaglige forløb i Børnenes U-landskalender 2015 understøtter en lang række færdigheds- og vidensmål under kompetenceområderne Læsning, Fremstilling, Fortolkning og Kommunikation efter både 2.- og 4. klassetrin. Alle dele af materialet kan downloades gratis.

Engelsk

Tandhjul

Fælles Mål

Fagformål, introduktion, Fælles Mål, læseplan og vejledning for Engelsk
Damerne varmer op inden kamp.
© Rikke Ruby og Rikke Rhein-Knudsen

Det bolivianske folk (Engelsk)

Til dokumentarfilmen ”Balonmano” hører en række billeder. Filmen og billederne lægger op til samtale på engelsk om de ældre bolivianske kvinders håndboldtræning og kulturbilleder fra forstaden El Alto.
Kampen er i gang.
© Rikke Ruby og Rikke Rhein-Knudsen

En helt anden verden (Engelsk)

Bagom-filmen til "Balonmano" viser to danske pigers tanker om at filme i Bolivia. Filmen kan bruges som oplæg til en mundtlig engelsk diskussion om kulturforskelle og mødet med det fremmede.
Dette billede er ligeledes taget fra lerhyttens tag. Herfra havde vi et fantastisk udsyn til Ganges floden, bylivet og ligbrændingerne.
© Ida Balslev Jørgensen og Mette Scharling Laursen

Levende døde i Indien (Engelsk)

Eleverne i 5.-7. klasse skal i denne læringsaktivitet skrive "A Mini Saga" på max 50 ord skrevet ud fra en film og en række fotografier af ”levende døde” i Indien.
The A Team efter præsentationen.
© Jacob Kromann Lennheden & Frederik Georg Reventlow

Engelsk: Kenyansk engelsk

Dokumentarfilmen "The A Team" danner i denne aktivitet udgangspunkt for at beskæftige sig med kompetenceområdet Kultur og samfund/Engelsk som adgang til verden i Engelsk i 5.-7. klasse.
Foto fra Danidas Verdensfilm "Lion Lights"
© Iben Fog Saxe og André Rothschild.

Engelsk: An Inspiring Story

Dokumentarfilmen "Lion Lights" danner i denne aktivitet udgangspunkt for at beskæf-tige sig med kompetenceområderne Mundtlig Kommunikation/Lytning og Kultur og samfund/Interkulturel kontakt i engelsk i 5.-7. klasse.
Foto til Danidas Verdensfilm "The Call of Nepal"
© Jonas Unmack Larsen og Mikkel Cantzler Christensen

Engelsk: The Call of Nepal

Dokumentarfilmen "The Call of Nepal" danner i denne aktivitet udgangspunkt for at beskæftige sig med kompetenceområdet Kultur og samfund/Interkulturel kontakt i engelsk i 5.–7. klasse.
BørnOgIT.jpg

Mystery Skype - gæt partnerklassen!

Mystery Skype is an educational game, invented by teachers, played by two classrooms on Skype. The aim of the game is to guess the location of the other classroom by asking each other questions.

Matematik

Tandhjul

Fælles Mål

Fagformål, introduktion, Fælles Mål, læseplan og vejledning for Matematik.
En jurt.

Jurtens konstruktion - (Matematik)

Eleverne i 4.-6. klasse får i denne læringsaktivitet kendskab til Mongoliet og bruger en jurt som et eksempel i matematiske beregninger.
Foto til Danidas Verdensfilm "The Call of Nepal"
© Jonas Unmack Larsen og Mikkel Cantzler Christensen

Matematik: Mobiltelefoner i Nepal og statistik

Dokumentarfilmen "The Call of Nepal" danner i denne aktivitet udgangspunkt for at beskæftige sig med kompetenceområdet Statistik/Statistik og sandsynlighed i Matematik i 4.-6. klasse.

Natur/teknologi

Tandhjul

Fælles Mål

Fagformål, introduktion, Fælles Mål, læseplan og vejledning for Natur/teknologi.
Et fotografi af mangroveskov

Tigerbarn - (Natur/teknologi)

Se film om naturområdet mangroveskoven og den bengalske tiger, og lad eleverne undersøge mangroven og dens dyreliv. Afslut og evaluer læringsaktiviteten med en bevægelsesleg.
. Solen går ned bag en regnsky. De fleste fiskere er enige om, at vejret på søen er blevet voldsommere. På Rwamunyo kan de også mærke, at vandstanden stiger.
© Simon Fals og Eigil Johannisson

Havet stiger (Natur/teknologi)

Vejret ændrer sig både i Danmark og i Uganda. I denne læringsaktivitet skal eleverne i 5.-6. klasse udarbejde vejrkort over de to lande.
Talgar står med Tumara, der breder vingerne ud.
© Alexander Jonassen & Jakob Pagel Andersen

Natur/teknologi: Vilde fugle i fangenskab

Dokumentarfilmen "Ørnejægerne" danner i denne aktivitet udgangspunkt for at beskæftige sig med kompetenceområdet Perspektivering/Mennesker på Jorden og i verden i Natur/teknologi i 5.-6. klasse.
Logo fra webstedet "Sådan bor jeg"
© O3V

Sådan bor jeg - et interaktivt websted

Sammenlign børns levevilkår i Burkina Faso, Vietnam, Etiopien, Palæstina og 27 andre lande. Interaktivt og elevaktiverende websted med spændende temaer og opgaver.
Dette er en forside til bogen "Det tredje øje"
© Danida

Børnenes U-landskalender 2015

Børnenes U-landskalender 2015 er et materiale, der tager udgangspunkt i Forenklede Fælles Mål i dansk, natur/teknologi, kristendomskundskab og de praktisk-musiske fag i 1.-4. klasse. U-landskalenderen skabes af Danida i samarbejde med DR og CARE Danmark. Alle dele af materialet kan downloades gratis.

Håndværk og design

Tandhjul

Håndværk og design - Fælles Mål, læseplan og vejledning

På denne side finder du fagformål, introduktion, Fælles Mål, læseplan og vejledning for faget håndværk og design.Målene findes både i printvenlig pdf-version og i excel-version, hvor målene kan eksporteres, fx til en årsplan.
Familiefoto foran Ger’en
© Nanna Borup og Fie Porsmose Hansen

Hjemme hos en nomade (Håndværk og design)

I denne læringsaktivitet skal 4.-5. klasse observere, notere og genskabe særlige kendetegn for mongolsk nomadetilværelse ud fra drengen Sharaks omgivelser og livet i jurten.

Idræt

Tandhjul

Idræt - Fælles Mål, læseplan og vejledning

På denne side finder du fagformål, introduktion, Fælles Mål, læseplan og vejledning for faget idræt. Målene findes både i printvenlig pdf-version og i excel-version, hvor målene kan eksporteres, fx til en årsplan.
Foto fra Danidas Verdensfilm "Otgon"
© Frigge Volander Himmelstrup og Emil Aagaard

Idræt: Otgon - en pige med ambitioner

Dokumentarfilmen "Otgon" danner i denne aktivitet udgangspunkt for at beskæftige sig med kompetenceområdet Idrætskultur og relationer/Normer og værdier i idræt i 6.–7. klasse.
Under begravelsesritualet danses, synges og trommes der i stor stil.
© Andrea Emilie Lund, Anne Elisabeth Stenspil og Ida Maria Roxy Reinhold Bundgaard

Danse dagen lang - (Idræt)

Lyt til vestafrikansk musik, og sammensæt enkle dansetrin til en afrikansk rytmisk dans. Samtal om dansens kulturelle betydning i Ghana.

Musik

Tandhjul

Fælles Mål - Musik

Fagformål, introduktion, Fælles Mål, læseplan og vejledning for Musik.
Global undervisning
© Rosa Taramaya Huss og Nelle Renberg Andersen

'Tro, håb og hornmusik'

Med udgangspunkt i en film om forældreløse børn i Uganda præsenteres messingblæserne på en alternativ måde og danner grundlag for en samtale om musikkens funktion i et samfund, som ikke ligner vores - eller måske er der ligheder?

Tværfaglige forløb

Dette er en forside til bogen "Det tredje øje"
© Danida

Børnenes U-landskalender 2015

Børnenes U-landskalender 2015 er et materiale, der tager udgangspunkt i Forenklede Fælles Mål i dansk, natur/teknologi, kristendomskundskab og de praktisk-musiske fag i 1.-4. klasse. U-landskalenderen skabes af Danida i samarbejde med DR og CARE Danmark. Alle dele af materialet kan downloades gratis.