Studiestart - begynde på gymnasial uddannelse (For gymnasieelever)

At begynde i gymnasiet er at møde en helt ny kultur. Overgangen fra folkeskole til gymnasium er ikke bare som at gå ud ad den ene dør og ind ad den anden.

1.Timing (at kunne/vide det man skal kunne/vide på det tidspunkt man skal kunne/vide det på)
2.Træning (man bliver kun dygtigere ved at træne/øve sig)
3.Tilstedeværelse (når man nu alligevel er fysisk tilstede - så vær der også mentalt = vær deltagende, involverende, opmærksom = lær noget)

(Af Karen Lunden, H C Ørsted Gymnasiet/TEC).

Her er nogle gode råd:

Find venner

Gymnasiet bliver langt og udholdeligt, hvis ikke man har nogen at snakke med. Det gælder om at være åben og opmærksom i starten, så man kan finde dem man går godt i spænd med. Der skal være nogen man kan grine med, samarbejde med og jamre med, når skolen er for hård.

Få afleveret opgaver

Der er ingen grund til at trække den. Opgaverne skal afleveres og du kan lige så godt få dem lavet nu som senere. Og så slipper du for lærersamtaler og at sidde med stress op til eksamen. Det kan helt klart godt betale sig.
Selv om presset er enormt, og du ved, at en af opgaverne ikke vil komme til tiden, så sæt en personlig deadline for den, fx om en uge, og få den færdig der, så du ikke hele tiden har i baghovedet, at den mangler.

Urskive med tekst

Afsæt tid til lektier

Hav styr på dit ambitionsniveau

Denne del er meget individuel. Mit bedste råd er at du selv skal overveje, hvad du vil have ud af gymnasiet. Skal du bruge et særligt gennemsnit, eller er det bare vigtigt at du består? Hvis du er typen, som bare skal det igennem, så tænk over hvordan du kan få mere ud af din skoletid. Du skal bruge tiden der alligevel, så måske kan det godt betale sig at prøve at gøre lidt mere ud af det? Lav eventuel en aftale med forældrene om, at de giver dig en særlig gave, hvis du får over et bestemt snit, så der er ekstra motivation? Hvis du er typen, som lidt for nemt kommer til at bruge al din tid på skolen, skal du overveje, hvordan du også får tid til dig selv. Evt. prøve at bestikke den indre perfektionist med, at det også er godt at passe på sig selv, og det også giver ”perfekt-point”. Tænk over, hvordan du gerne vil have dine gymnasieår. Det vil blive hårdt i perioder, men der skal også være tid til hygge, afslapning og alt det andet, så man også har et liv, når man kommer ud af gymnasiet.

(Af Lena Sigsgaard)

Lær studieteknik

3901_.jpg

At tage noter (For gymnasieelever og kursister)

Her kan du læse og se film om, hvorfor det er godt at tage noter. Du lærer, hvordan man gør det. Prøv forskellige teknikker og erfar, hvad der er bedst for dig. Måske skal du tage fotos af tavlen, skrive stikord og bearbejde noter hver aften?
876454_.jpg

Læsning af og noter i digitale tekster (For gymnasieelever og kursister)

At læse digitale tekster er ikke det samme som at læse tekster analogt. Du kommer nemlig nemt til at læse teksten som om den var en hjemmeside, så du er nødt til at arbejde med dybdelæsning og hukommelsesteknikker. Hjernen foretrækker desuden papir, så du får ikke hjælp til at orientere dig i teksten fra dine sanser.