Samfundsfag

På denne side kan du navigere imellem Fælles Mål, læseplan og praksisrettede inspirationsmaterialer til undervisningen i Samfundsfag. Under hvert kompetencemål finder du de tilhørende færdigheds- og vidensmål, tegn på læring og udfordringsopgaver. Nederst på siden er der forslag til undervisningsforløb og læringsaktiviteter til de forskellige målpar.

8. - 9. klasse

I samfundsfag arbejder eleverne med samfundsmæssige problemstillinger inden for politik, økonomi og sociale og kulturelle forhold. 

Eleverne lærer at anvende samfundsfaglige metoder og begreber i undersøgelse og diskussion af problemstillingerne.

 

Læs mere om kompetenceområderne i faget samfundsfag

Eleven kan tage stilling til politiske problemstillinger lokalt og globalt og komme med forslag til handlinger

Eleven kan tage stilling til økonomiske problemstillinger og handle i forhold til egen økonomi og samfundsøkonomien

Eleven kan tage stilling til og handle i forhold til sociale og kulturelle sammenhænge og problemstillinger

Eleven kan anvende samfundsfaglige metoder

10. klasse

I samfundsfag arbejder eleverne med samfundsmæssige problemstillinger inden for politik, økonomi og sociale og kulturelle forhold. Eleverne lærer at anvende samfundsfaglige metoder og begreber i undersøgelse og diskussion af problemstillingerne.

For færdigheds- og vidensmålene i 10. klasse gælder det, at der er taget hensyn til både muligheden for at konsolidere den viden, der er arbejdet med i 8. og 9. klasse, og muligheden for at gå i dybden med bestemte områder.

Eleven kan tage stilling til politiske problemstillinger lokalt og globalt og komme med forslag til handlinger

Eleven kan tage stilling til økonomiske problemstillinger og handle i forhold til egen økonomi og samfundsøkonomien

Eleven kan tage stilling til og handle i forhold til sociale og kulturelle sammenhænge og problemstillinger

Eleven kan anvende samfundsfaglige metoder

Faget i fokus

Skat logo
© SKAT

Skat på skoleskemaet

Hvorfor betaler vi skat? Hvad bliver skattekronerne brugt på? Og hvornår skal du selv gøre noget, så du hverken betaler for lidt eller for meget i skat?. Via 6 temaer kan dine elever lære om skat og finansieringen af velfærdsdanmark.
Logo DK Statistik
© Danmarks Statistik

Brug Danmarks Statistik i undervisningen

På DST's hjemmeside har man gratis adgang til et væld af statistisk materiale. Fra befolkningens demografiske sammensætning til statens finanser og C02-udledning. Det hele kan ses i grafer og animationer.
Læsning
© Styrelsen for It og Læring / Lise Thomsen

Temaside om sproglig udvikling i samfundsfag

"Samfundet i dag har brug for, at alle er kompetente læsere af fagtekster." Sådan står der i Forenklede Fælles Mål for Samfundsfag i sektionen "sproglig udvikling". Herunder er samlet forslag og inspirationsmateriale til at arbejde med faglig læsning i samfundsfag. Faglig læsning er tilegnelse af viden gennem læsning af tekster i faget.

Undervisningsforløb

Tortur forhør
© Amnesty

Tortur - grundmodul

Forløbet er et eksempel på, hvordan man kan arbejde med elevernes forståelse af international politik gennem emnet "menneskerettigheder".
Globalt perspektiv logo rambøll
© Rambøll

Skrøbelige stater og flygtningestrømme - undervisningsforløb med globalt fokus

"Skrøbelige stater og flygtningestrømme" er et globalt inspirationsforløb i faget samfundsfag, som har fokus på dansk udenrigspolitik i et globalt perspektiv. Eleverne arbejder med begreberne flygtning og migrant, Danmarks forpligtelser i forhold til FN’s Flygtningekonvention samt regeringens udenrigspolitiske strategi for udviklingsarbejde. Desuden kommer eleverne til at stifte kendskab til begrebet ”skrøbelig stat” i en sammenligning mellem Somalia og Danmark på baggrund af statistisk materiale.
FN flag malet på mur

FN - "den store mægler"

Igennem dette undervisningsforløb kommer eleverne til at lære om FN's arbejde, arbejde med FN´s opgave som konfliktmægler, samt gå i dybden med eksempler på internationale konflikter.

Faglig inspiration/Læringsaktiviteter.

Grønlandsk flag

Dagens Grønland

Danmark og Grønland er forbundet i et rigsfællesskab, men mange danskere ved desværre kun ganske lidt om Grønland. Dagens Grønland sætter gennem 13 temaer fokus på forskellige faglige emner om Grønland.
vismandsportalen.JPG

Vismandsportalen - få styr på det økonomiske kredsløb

Formålet med denne aktivitet er at gennemføre et interaktivt forløb, der giver en forståelse for det økonomiske kredsløb. Aktiviteten er udviklet af de økonomiske vismænd via Vismandsportalen.
COLOURBOX1661642.jpg

EU - den grundlæggende historie

I dette forløb arbejdes med EU's historie for at få en forståelse for baggrunden for EU, og det diskuteres om EU stadig har betydning som ”fredsprojekt”.
2009_UP.Fotograf_AndersHviid_YU2F6314.jpg
© Anders Hviid, Folketinget.dk

Fra ide til lov - Folketinget på arbejde

I dette temamateriale fra Folketinget Undervisning kan eleverne få indsigt i hvordan en ide bliver til lov i det danske Folketing. Temaet viser eksempler på, hvordan Folketinget arbejder med lovforslag i folketingssalen og i Folketingets udvalg.
den danske model lo da_0.jpg
© ug.dk

Dyk ned i den danske model

Formålet med dette modul er få viden om hvordan er det danske arbejdsmarked er indrettet, og hvilke styrker og svagheder det giver Danmark i en verden præget at globale muligheder og risici.

Indhold på tværs af fagene

Udskoling

Udskoling

Undervisningsministeriets samlede materialer og vejledninger målrettet de centrale elementer i udskolingen til lærere og pædagogisk personale.
Elever ved bærbare computere

Styrk tosprogede - værktøjer og artikler

Her kan du finde værktøjer, cases og artikler om, hvordan andre lærere og pædagoger har tilrettelagt læringsaktiviteter, som skaber gode betingelser for tosprogede elevers læring.
Klasse arbejder ved PC

Ro og klasseledelse

Her er en guide, eksempler på kortere undervisningsforløb, en række artikler, cases og værktøjer, der kan understøtte lærere og pædagogisk personale i arbejdet med klasseledelse.

Seneste moduler

Billede til at bruge i forbindelse med upload af nyheder

Spot fake news sammen med dine elever

Hvordan kan man lære at spotte dem - de falske nyheder? Danske biblioteker har udviklet en guide med en plakat og flere små film, så du kan lære dine elever, hvordan de kan gennemskue løgnagtige kilder på Facebook og nyhedssider.

Subscribe to Seneste moduler

Lav din egen avis og få den trykt i 500 eksemplarer.

Skal I arbejde med journalistik, kilde- og informationskritik og medier, så er Newsdesk.dk måske noget for jer.

Lav jeres egen udgave af Jyllands-Posten, Ekstra Bladet eller Politiken. Eller måske en af hver? 

Fokus: EU i undervisningenPå temasitet eu.emu.dk har du en altid opdateret oversigt over tilgængelige undervisningsmaterialer om EU. Der er også video, billedserier og spil, der alle er udvalgte fordi de kan bruges i grundskolen.