Artikel

Virksomhedspraktik for egu-elever

Overvejer I som virksomhed at få en egu-elev i praktik? Så kan I læse mere om virksomhedspraktikken for egu-elever her. Praktikken kan hjælpe unge godt videre i uddannelse eller job.

Hvad er egu?

Egu-elever er indskrevet på den forberedende grunduddannelse (FGU), der som udgangspunkt varer op til 2 år. Uddannelsesforløbet tager udgangspunkt i elevens faglige, personlige og sociale forudsætninger og målet med uddannelsen.

Virksomhedspraktik er en vigtig del af egu-forløbet. Som udgangspunkt skal et egu-forløb tilrettelægges med 2/3 virksomhedspraktik og 1/3 skoleundervisning.

Eleven skal undervises i et fagligt tema, hvilket primært foregår i virksomhedspraktikken. Egu-eleven indgår dermed i et ansættelsesforhold, og er en reel arbejdskraft for virksomheden. Her får eleven kendskab til arbejdsmarkedet og erfaringer med, hvad det vil sige at begå sig på en arbejdsplads. Eleven skal opnå viden, færdigheder og kompetencer, der er relevante og efterspurgte på arbejdsmarkedet, så eleven efterfølgende kan overgå til en erhvervsuddannelse eller beskæftigelse.

Undervisningen i egu-sporet kan også foregå i kombinationsforløb, hvor eleven fx kan tage dele af en erhvervsuddannelse, et højskoleophold eller AMU-kursus, som giver eleven faglige kompetencer, der understøtter arbejdet i din virksomhed.

Læs mere om uddannelsessporets opbygning og indhold her:

© Styrelsen for Undervisning og Kvalitet
Hør om, hvordan det er at have en egu-elev i praktik.

Hvem er de unge egu-elever?

Egu-elever er som udgangspunkt unge under 25 år, som følger egu-sporet på den forberedende grunduddannelse (FGU). De brænder for at komme ud at arbejde i en virksomhed i den virkelige verden, men kan ikke umiddelbart gennemføre en faglig uddannelse.

Mange egu-elever har ikke nemt ved at læse, regne og skrive. Nogle har haft svære oplevelser i livet. Nogle har brug for at få vist arbejdsopgaverne en ekstra gang. Nogle er generte og forsigtige. Andre har svært ved at tøjle deres energi. Som alle andre er egu-elever meget forskellige. Men fælles for dem er, at de brænder for at komme ud og prøve kræfter med arbejdsopgaver i den virkelige verden. De vil gerne i gang med at arbejde og er klar til at yde deres bedste. De vil ud på en arbejdsplads, hvor de føler sig velkomne, og hvor de kan udvikle sig.

© Styrelsen for Undervisning og Kvalitet
Mød Smilla, der er startet i egu-praktik i en børnehave og Nikolaj, som tidligere har været i egu-praktik og nu er eud-elev.

Hvad kræver det af jer som virksomhed at have en egu-elev i praktik?

Din virksomhed viser socialt ansvar ved at inddrage en gruppe unge, som ellers nemt bliver overset. Dette forudsætter naturligvis, at virksomheden kan rumme de unge, som kan have brug for faste rammer, struktur og støtte i deres oplæring og uddannelse hos jer og som samtidigt har brug for at føle sig velkomne og trygge, for at kunne fokusere på det faglige. I kan bedst understøtte eleven ved at I:

  • Er åbne overfor og nysgerrig på den unge, når den unge oplever udfordringer
  • Er tålmodige og sikrer, at den unge har gode og fleksible rammer for sin arbejdsdag, fx med mulighed for at den unge kan trække sig efter behov
  • Har en leder eller medarbejder(e), som har tid til den unge, når denne har brug for sparring, introduktion til nye arbejdsopgaver eller hjælp til at komme videre med en opgave
  • Tager godt imod den unge, sørger for arbejdstøj, adgangskort mm. fra første dag og generelt gør det tydeligt, at den unge nu er en del af arbejdspladsen.

Hvad får I ud af et egu-praktikforløb?

Som virksomhed er det givende at have egu-elever. I vil blandt andet opleve, at:

  • I hjælper unge, som ofte bliver overset, godt videre i uddannelse eller job
  • I giver unge egu-elever muligheden for en ny start med mulighed for at prøve kræfter med arbejdslivet, og I ser hvordan de udvikler sig og får succesoplevelser
  • I får mulighed for at rekruttere unge fra egu-sporet, som brænder for jeres branche, ind i jeres virksomhed og forme dem til varige og loyale medarbejdere.
  • I får muligheden for at understøtte rekrutteringen af EUD-lærlinge og kvalificerede ufaglærte medarbejdere til jeres branche.

Hvad gør I, hvis I vil have en egu-elev i virksomhedspraktik?

  • Kontakt kommunen (den kommunale ungeindsats) eller din nærmeste FGU-institution.
  • Din virksomhed og egu-eleven skal passe sammen. Brug egu-vejlederen til at finde en egu-elev, der passer til netop din virksomhed.
  • Mød den unge, og find ud af, om I passer sammen. Afklar forventninger til hinanden, herunder hvad I og eleven ønsker at få ud af egu-praktikforløbet.
  • Start eventuelt med en uforpligtende prøveperiode, hvor I kan blive klogere på hinanden. Brug egu-vejlederen under hele forløbet.
  • Lav klare aftaler, så der er tydelighed omkring mødetider, krav til hygiejne, arbejdstøj, løn, mentor på arbejdspladsen mm.
  • Sammen med kommunen/FGU-institutionen skal der indgås en formel praktikaftale om forløbet.
  • Du er som arbejdsgiver med til at planlægge uddannelsen. Du kan for eksempel komme med ideer til skoletilbud, der kan understøtte en vigtig arbejdsfunktion. Egu-vejlederen kan hjælpe med den praktiske planlægning af undervisningen.
  • Start praktikken, når det passer dig – og med arbejdsopgaver, der passer til din virksomhed og til egu-eleven.
  • Sørg for, at egu-eleven har en kontaktperson på virksomheden, som hjælper ham eller hende med at finde sig til rette.
unpublished

FAQ


Virksomhedspraktik foregår som hovedregel i en virksomhed på baggrund af en praktikaftale. Skoleforløbene kan indeholde både teoretisk undervisning og værkstedsundervisning, som er relevant for elevens uddannelsesforløb og arbejdsopgaver i virksomheden.

For elever, som forventes at afslutte på FGU-niveau 3 (højeste undervisningsniveau) kan den kommunale ungeindsats (KUI) i særlige tilfælde forlænge uddannelsestiden med op til 1 år. Forlængelse kan alene ske som virksomhedspraktik.

Læs mere om uddannelsens opbygning og indhold her:


Hvis eleven afslutter sit faglige tema i virksomheden på højeste niveau, FGU-niveau 3, skal eleven til prøve. En afsluttet prøve på FGU-niveau 3 giver dimittendrettigheder i en A-kasse for den unge.

Prøveformen i de faglige temaer fremgår af fagbilag og varierer mellem portfolioprøve, praktisk prøve over én dag og praktisk prøve over flere dage. FGU-institutionen kan beslutte, at eleven skal afslutte sit faglige tema med en praktisk prøve over flere arbejdsdage, selvom fagbilaget ikke lægger op til denne prøveform. Denne beslutning vil ske i dialog med elevens praktikvirksomhed, da prøven i de fleste tilfælde vil finde sted der.

Læs mere om uddannelsens prøver her:


I praktikperioden modtager eleven løn fra virksomheden. Når praktikaftalens arbejdsområde og funktioner er omfattet af en kollektiv overenskomst, gælder overenskomsten for aftalens løn- og arbejdsvilkår. Hvis praktikaftalens arbejdsområde og funktioner ikke er omfattet af en kollektiv overenskomst, skal løn- og arbejdsvilkårene svare til de sædvanligt gældende vilkår for tilsvarende arbejde. I skoleperioder modtager eleven skoleydelse.

Staten udbetaler en bonus til private arbejdsgivere, der ansætter FGU-elever i egu-virksomhedspraktik. Bonus udgør op til 40.000 kr. pr. elev og udbetales, når en praktikperiode er gennemført i overensstemmelse med praktikaftalen. Ordningen løber til den 31. december 2027.


Siden er opdateret af emu-redaktionen
Rettigheder:

Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.