Forskning og viden
Første erfaringer med udviklingsprojekt om teknologiforståelse som valgfag
En række folkeskoler arbejder med forsøgsfagligheden teknologiforståelse som valgfag i udskolingen. De første erfaringer om blandt andet vigtigheden af kompetenceudvikling af lærere er samlet i en ny rapport.
Siden 2017 har folkeskoler fordelt rundt om i Danmark arbejdet med det etårige forsøgsvalgfag teknologiforståelse. De skoler, der deltager i udviklingsprojektet, udbyder valgfaget til eleverne i udskolingen.
Der er udviklet forsøgs-Fælles Mål til valgfaget. Formålet med fagligheden er, at eleverne skal opnå kompetencer til at udvikle og ændre i digitale produkter, men også til at handle kritisk og konstruktivt i forhold det digitales rolle i samfundet.
Udviklingsprojektet skal give erfaringer med, hvordan teknologiforståelse eventuelt kan integreres i folkeskolen. Projektet er dermed et bidrag til den samlede viden om, hvordan teknologiforståelse kan indgå i folkeskolen. Parallelt med valgfagsprojektet gennemføres også et forsøg med teknologiforståelse i folkeskolens obligatoriske undervisning, hvor der arbejdes med teknologiforståelse på alle klassetrin. Det forsøg vil ligeledes give erfaringer med teknologiforståelse.
Udviklingsprojektet om valgfag i teknologiforståelse er igangsat af Børne- og Undervisningsministeriet i samarbejde med Aarhus Universitet, Københavns Universitet, IT-Universitet og IT-Vest. Aktuelt deltager syv skoler aktivt i projektet, som afsluttes i 2020. Der offentliggøres en endelig rapport i 2020.
Kreditering
Rapporten med de første erfaringer fra udviklingsprojektet er udarbejdet af Center for Computational Thinking & Design på Aarhus Universitet.
Læs mere
- Læs mere om forsøgsprogrammet med teknologiforståelse i folkeskolens obligatoriske undervisning: Forsøgsfaget Teknologiforståelse
- Læs midtvejsevalueringen af forsøget med teknologiforståelse i folkeskolens obligatoriske undervisning her: Forundersøgelse og midtvejsevaluering