Forskning og viden
Forsøg med modersmålbaseret undervisning
Forsøgsprogrammet om modersmålsbaseret undervisning undersøger, hvordan sproginddragelse og udvikling af elevers modersmålskompetencer kan integreres i den almindelige undervisning og evaluerer effekten heraf.
Indledende analyser af forsøg med modersmålsbaseret undervisning
Det er veldokumenteret, at elever med anden etnisk baggrund end dansk generelt klarer sig dårligere i uddannelsessystemet end etnisk danske elever. Men der mangler information om, hvorledes vi hjælper disse elever på bedst mulig vis.
Indhold
Denne rapport præsenterer de indledende analyser. Der er senere afrapporteret yderligere analyser, som blandt andet ved hjælp af kvalitative casestudier og information om implementering af indsatserne forsøger at fortolke nogle af de resultater, der præsenteres her.
I rapportens første afsnit præsenteres forsøgets design og udgangspunkt. I andet afsnit præsenteres effekterne af indsatserne både for alle elever samlet og for forskellige elevgrupper. I tredje og sidste afsnit konkluderes der på resultaterne.
Hovedpointer
Analyserne viser, at både flere undervisningstimer i dansk generelt samt et nyudviklet undervisningsprogram kaldet Almen sprogforståelse har en positiv effekt på elevernes resultater i læsning – i hvert fald på kort sigt, som der foreligger data for på nuværende tidspunkt. Da forsøget er gennemført som et lodtrækningsforsøg, kan man være forholdsvis sikker på, at elevernes progression faktisk er en effekt af indsatserne. Dermed giver disse analyser vigtig ny viden om betydningen af mere undervisningstid, som har været diskuteret en del i den danske skoledebat.
Samtidig viser analyserne, at det særligt er de etsprogede elever, der har haft gavn af indsatserne. Det rejser spørgsmålet, om disse indsatser kan gennemføres på en måde, som sikrer, at også andre elevgrupper får god gavn af dem.
Kreditering
Rapporten er udarbejdet af Institut for Statskundskab og Institut for Økonomi Aarhus Universitet i 2014.