Årsplan, årshjul, emner og indhold til skoleåret i samfundsfag

Med EMU Samfundsfag har du masser af indhold til emnerne, I kommer omkring i skoleåret. Brug den poltiske kalenders emner året igennem og få forslag til de enkelte måneder i skoleåret i dette modul.

August - september - folketinget og folkestyret.

Folketingssalen.ft_open_2010_0907.Fotograf_Anders Hviid.jpg
© Anders Hviid, Folketinget.dk

Folketinget

På denne temaside om folketinget findes, information, undervisningsmaterialer, quizz, video m.m. om det danske Folketing.
2009_UP.Fotograf_AndersHviid_YU2F6314.jpg
© Anders Hviid, Folketinget.dk

Fra ide til lov - Folketinget på arbejde

I dette temamateriale fra Folketinget Undervisning kan eleverne få indsigt i hvordan en ide bliver til lov i det danske Folketing. Temaet viser eksempler på, hvordan Folketinget arbejder med lovforslag i folketingssalen og i Folketingets udvalg.
Folketingssalen.YU2F2776.Fotograf_Anders Hviid.jpg
© Anders Hviid, Folketinget.dk

Folketingets åbning

Den første tirsdag i oktober er en særlig dag i dansk politik og det ses tydeligt på Christiansborg. Dagen markerer begyndelsen på det næste folketingsår og er for mange politikere en festdag - måske specielt for de helt nye på borgen. Herunder kan du få en kort beskrivelse af dagens forløb samt links til mere undervisning om Folketinget på EMU. Der er også omtaler af medier - og så kan du gå en tur inde i Folketinget med Google Streetview.

Oktober-november - finansloven, økonomi og det økonomiske kredsløb

Årets gang i samfundsfag - se forslag til indhold fra EMU Samfundsfag til de enkelte måneder i skoleåret herunder

Penge_COLOURBOX1671474.jpg
© Colourbox

Finansloven

En af Folketingets vigtigste opgaver er at bestemme, hvad staten skal bruge sine penge på. Det er normalt der, hvor de politiske partier krydser flest klinger.
Det økonomiske kredsløb.JPG
© De økonomiske vismænd

Det økonomiske kredsløb

Hvordan hænger samfundsøkonomien sammen? Hvad har husholdninger, banker, stat osv. med hinanden at gøre? Hvilken rolle har penge og hvordan flyder penge, varer og tjenesteydelser rundt i kredsløbet.
Skat logo
© SKAT

Skat på skoleskemaet

Hvorfor betaler vi skat? Hvad bliver skattekronerne brugt på? Og hvornår skal du selv gøre noget, så du hverken betaler for lidt eller for meget i skat?. Via 6 temaer kan dine elever lære om skat og finansieringen af velfærdsdanmark;
Privatøkonomi

Har du styr på budgettet?

I denne aktivitet, arbejder eleverne med at lave et budget, samt stifte bekendtskab med de væsentligste privatøkonomiske begreber. Retter sig imod udskolingen og har en varighed af ca. 4-6 lektioner.
vismandsportalen.JPG

Vismandsportalen - få styr på det økonomiske kredsløb

Formålet med denne aktivitet er at gennemføre et interaktivt forløb, der giver en forståelse for det økonomiske kredsløb. Aktiviteten er udviklet af de økonomiske vismænd via Vismandsportalen.

December - januar: Statistik, kommuner og regioner eller bæredygtighed/globalisering

Logo DK Statistik
© Danmarks Statistik

Brug Danmarks Statistik i undervisningen

På DST's hjemmeside har man gratis adgang til et væld af statistisk materiale. Fra befolkningens demografiske sammensætning til statens finanser og C02-udledning. Det hele kan ses i grafer og animationer.
statistikbanken.JPG
© Danmarks Statistik

Statistikbanken

Statistikbanken er Danmarks Statistiks onlinetjeneste, hvor man kan få data om de fleste samfundsmæssige forhold i Danmark.
gapminder.jpg
© Laust Wium Olesen

De kommunale nøgletal

Indenrigs- og sundhedsministeriet og Danmarks Statistik har lanceret hjemmesider, hvor man kan tjekke og sammenligne nøgletal for landets kommuner og regioner.
Folketingssalen_Fotograf_Anders_Hviid.jpg
© Anders Hviid (C) Folketinget.dk

Temaer fra Folketinget.dk

I disse temaer fra Folketinget.dk arbejdes med konkrete lovforslag fra det politiske liv på Christiansborg.
globalis.JPG
© Globalis.dk

Globalis

Globalis er et interaktivt verdenskort udviklet af FN-samfundet. Det viser de vigtigste landeinfo for FN's medlemslande. Globalis kan også vise konflikter, fotos fra rummet og meget andet.

Februar - marts: Medier, EU eller kulturer

newsdesk.dk
© Newsdesk.dk

Newsdesk.dk

Lav jeres egen udgave af Jyllands-Posten, Ekstra Bladet eller Politiken. Eller måske en af hver? Videoerne kan måske hjælpe dig på vej med beslutningen om, hvilken avis, I vil lave?
COLOURBOX1661642.jpg

EU - den grundlæggende historie

I dette forløb arbejdes med EU's historie for at få en forståelse for baggrunden for EU, og det diskuteres om EU stadig har betydning som ”fredsprojekt”.
EU_flag_COLOURBOX526752_0.jpg

EU og dansk politik

Har EU for meget indflydelse i Danmark? Har vi indflydelse nok i EU? EU-tilhængere mener, at Danmark faktisk har stor indflydelse i EU målt i forhold til landets indbyggertal og økonomi. Skeptikerne siger derimod, at der ikke lyttes nok til os i EU.
dk-eu flag

Inspiration til undervisningen om EU

På inspiration til undervisningsmaterialer om EU med både elevopgaver og lærervejledninger. De udvalgte links og materialer er til inspiration og er sammensat bredt.
ung mellem kulturer.JPG
© Ung mellem kulturer

Ung mellem kulturer

Ung mellem kulturer er et gratis, internetbaseret undervisningsmateriale om nogle af de problemer, udfordringer, tanker og følelser, der optager børn og unge, der er vokset op blandt flere kulturer.

April - maj: Det danske arbejdsmarked

COLOURBOX3971434.jpg

Arbejdsmarkedet

Det danske arbejdsmarked er unikt. Siden septemberforliget i 1899 har det været sådan, at arbejdsgiverne har ret til at lede og fordele arbejdet, mens fagforeningerne kan indgå aftaler om løn- og arbejdsforhold. Dette tema handler om arbejdsmarkedets parter og er tænkt som et forslag til et undervisningsforløb.
Det danske arbejdsmarked  - logo
© Forlaget Columbus

Det danske arbejdsmarked

Hvad er et godt arbejde? Hvordan er det danske arbejdsmarked indrettet, og hvilke udfordringer står Danmark overfor i de kommende år? Det og meget mere kan man finde information om på Det Danske Arbejdsmarked (website).
den danske model lo da_0.jpg
© ug.dk

Dyk ned i den danske model

Formålet med dette modul er, at eleverne får viden om hvordan er det danske arbejdsmarked er indrettet, og hvilke styrker og svagheder det giver Danmark i en verden præget at globale muligheder og risici.

Juni - Grundloven, ideologier og politik

Vandrehal.GRUNDLOV 5.Fotograf_Thorkild Jensen.jpg
© Thorkild Jensen, Folketinget.dk

Grundloven - alle loves moder.

Grundloven er alle loves moder. I dette modul får du forslag til undervisningen, historie, video og links til relevante undervisningsforløb.
Vandrehal.GRUNDLOV 5.Fotograf_Thorkild Jensen.jpg
© Thorkild Jensen, Folketinget.dk

Grundloven - hvem skal bestemme?

I dette temamateriale fra Nationalt Videnscenter for Historie og Kulturarvsformidling kan eleverne fordybe sig i grundlovens historie samt udarbejde deres eget bud på væsentlige elementer i en grundlov tilpasset dem.