Apps til tyskundervisningen

Har dine elever en iPad eller tablet, er der gode muligheder for at skabe variation i undervisningen samt differentiere med nogle gode apps. Eleverne får trænet tysk med en legende tilgang.

Duolingo

Gratis app med mange gode øvelser. Man kan træne grammatik, ordforråd, og øvelserne træner alle færdigheder (der skal læses, lyttes, skrives og sågar indtales). Der er umiddelbar feedback, pointsystem og skulderklap i form af fanfarer mm.

Vær opmærksom på, at Duolingo har engelsk som udgangspunkt. De fleste elever vil formentlig ikke have problemer med dette, men for elever med særlige udfordringer, er det et opmærksomhedspunkt. Alternativt kan appen bruges til differentiering og udfordringsopgaver. 

Apps fra Goethe Institut

Goethe Institut har udviklet en række apps, der kan bruges til at træne tysk. De er karakteriseret ved en legende og interaktiv tilgang til tysk og kan bruges til differentiering og selvstændigt arbejde. Her under præsenteres et par udvalgte, der er egnede til begyndere og let øvede. Goethe Instituttets apps kan også spilles online. 

Die Stadt der Wörter - Goethe Institut

Appen byder på et interaktivt onlinespil, hvor man skal bevæge sig rundt i en by og lærer basalt ordforråd og kommunikative fraser (chunks).

Man kan spille flere sammen og konkurrere med og mod hinanden.

Niveau A1

Das Geheimnis der Himmelsscheibe - Goethe Institut

Appen er bygget over en interaktiv rejse til Tyskland, hvor man skal på en spændende skattejagt og opklare et mysterium.

Den har træning af læse- og lyttefærdigheder som formål. Der arbejdes bl.a. med autentiske situationer med bestilling, betaling, spørge om vej osv.

Niveau A2

Ein rätselhafter Auftrag

Denne app er et interaktivt detektivspil bygget over en rejse til Tyskland.

Der trænes kommunikation på lidt højere niveau og til dels rettet mod enkle erhvervssammenhænge. Appen kan dog også bruges på trin 2 (9. klasse) til træning af præsentation, interkulturel kommunikation og ordforråd.

Niveau B1.

Ruzzle

Ruzzle er et sjovt ordspil, der minder om scrabble, men du har 4 x 4 rækker med bogstaver, der må kombineres på alle leder. Der er 3 spillerunder, og hver runde varer 2 minutter. Så spillet egner sig både som kortvarende aktivitet og til turneringer.

Eleverne træner læse- og skrivekompetencer.

Fussball Quiz mit Freunden

Dette er en enkel app med spørgsmål om tysk fodbold samt et enkelt pointsystem, hvor man vinder store beløb i €, når man svarer rigtigt. Kræver kendskab til fodbold generelt og Bundesligaen. Godt egnet til at træne læsekompetencer og til at give eleverne en fornemmelse af at mestre sproget i en kontekst, som i hvertfald en del af dem føler sig hjemme i. Hertil muligheden for med pointsystemet at få repeteret tallene.

LearningApps

Her findes enkle apps og online-øvelser til en mængde emner og fag, fx Mensch, Musik, Sport og ikke mindst Deutsch als Fremdsprache (DaF).