Biologiolympiade

Den Internationale Biologiolympiade (IBO) er en konkurrence i teoretisk biologi og praktiske laboratorieøvelser. Elever fra hele verden deltager.
Stemningsbillede fra Biologiolympiaden
© Biologiolympiade
Stemningsbillede fra Biologiolympiaden
© Biologiolympiade

Den Internationale Biologiolympiade (IBO) er en konkurrence i teoretisk biologi og praktiske laboratorieøvelser for elever fra hele verden.

Deltagerne er gymnasieelever med interesse for biologi og bioteknologi som ikke er fyldt 20 år inden den 1. juli det pågældende år, og som er vindere af deres nationale biologiolympiade.

Den nationale biologiolympiade i Danmark består af en skolerunde, en semifinale, en finale og nogle træningsrunder. Gradvist reduceres antallet fra mange deltagere i skolerunden til top-30 i semifinalen, top-15 i finalen og til de 4 vindere der skal repræsentere Danmark ved IBO.

Hver runde omfatter en skriftlig prøve indenfor biologi- og bioteknologifagenes emneområder som fx cellebiologi, biokemi, fysiologi, økologi, genetik og evolution. Ved semifinalen og finalen indgår desuden flere praktiske laboratorieforsøg.

Træningsrunderne omfatter områder af biologien som ikke indgår i den daglige biologi/biotek-undervisning og her forventes det, at eleverne forbereder sig.

Invitation, tidsplan og tilmelding kan findes under relaterede filer til højre (opdateres september 2016).  

Tidligere opgaver fra skolerunden findes nedenfor. 

Stemningsbillede fra Biologiolympiaden
© Biologiolympiade
Stemningsbillede fra Biologiolympiaden
© Biologiolympiade

Biologiolympiade (2)

Biologiolympiade - tidligere opgaver med facit (skolerunden)

900mtDNA.jpg
© Wikimedia
Hvert år udkommer et sæt opgaver, som er kvalifikationen til at deltage i semifinale og dermed finale i den danske Biologiolympiade. Opgaverne sendes hvert år til skolerne, hvor interesserede elever løser opgaverne. De bedste udtages til semifinalerne. Læs mere i modulet Biologiolympiade.

Produceret i samarbejde med

Centre for Undervisningsmidler

Centre for Undervisningsmidler har ansat 30 fagredaktører med solidt kendskab til pædagogik og undervisning til at udvikle fagsiderne til de gymnasiale uddannelser på EMU (STX/HF). Fagsiderne udvikles og vedligeholdes i samarbejde med de faglige foreninger og Undervisningsministeriet.

Se mere om samarbejdet her.

CFU findes også på EMUen. Siderne vedligeholdes af CFU selv - se her. Her kan skolerne søge information om landsdækkende aktiviteter, ligesom man kan finde CFU-centrenes lokale websites.

cfu-v1.png

Relaterede links

Link til the International Biology Olympiad (IBO)