Christian IV - en del af historiekanonen

Christian IV døde 1648, og levede som sådan i Renæssancen. Med Christian 4. som omdrejningspunkt kan undervisningen dreje sig om hans bygninger, hans tabte krige og hans bestræbelser på at sætte gang i Danmark og i Renæssancen.

Hvem var Christian IV?

Christian 4. levede fra 1577 til 1648. I sin regeringstid søgte han at gøre Danmark til Nordeuropas stærkeste magt, politisk, økonomisk og militært, bl.a. gennem en stor flåde, grundlæggelse af byer, handelskompagnier og gennem hjælp til fabrikker og borgerskab. I hans regeringstid blev Sverige stærk og vandt over Danmark i Torstenssonfejden 1643-35, mens Kalmarkrigen 1611-13 var uafgjort. Han var gift to gange og efterlod sig en snes børn. Det var under Torstenssonfejden, at Christian 4. mistede sit ene øje i søslaget på Kolberger Heide.

Christian IV fik en særdeles grundig uddannelse og havde gode kundskaber i sprog, matematik, historie, tegning og matematik.

Se et par korte videoer om Christian IV herunder - og se meget mere om en af Danmarks mest kendte konger under "relateret" i højre spalte.

Relaterede links

Omhyggelig omtale af Christian 4. liv og levned, billeder, tidslinjer m.m.
Til mellemtrinnet er der mere her: http://www.dr.dk/skole/historie/christian-iv-mellemtrin
Christian IV og hans tid er omdrejningspunktet for denne hjemmeside som dækker over et spændende stykke danmarkshistorie og udvikling med hovedvægt på 1600-tallets Danmark og Norges riger.