Den Transatlantiske Slavehandel - 5. Dansk Vestindien

Omkring 1625 begyndte Frankrig og England koloniseringen af Caribien og etablere en produktionsform baseret på slaveri med afrikanske slaver.
Sukkerhøst i Vestindien
© hitchcock.itc.virginia.edu/Slavery/

Sukkerrør høstes.

I 1672 blev St. Thomas overtaget af Danmark og i 1718 koloniseredes St Jan. I 1733 købte Danmark St Croix af Frankrig for der igennem at deltage i jagten på de store profitter, der kunne opnås ved plantagedrift og især sukkerproduktion. Øerne var befolket af mange nationaliteter og danskerne var ikke i overtal. Øerne inddeltes i parceller til plantager - se kort på link overfor

Litteratur:

 I ”Danskernes slaver…” ss. 60-103 findes både en fremstilling af livet på plantagerne for slaver og for hvide sammen med en del meget godt kildemateriale.

Carstensen, Frese, Mentz, Olsen & Olsen, ”Menneske. Samfund. Historie” (Gyldendal, 1988).

Bent Schiermer Andersen, „Plov og køl. Danskernes virkelighed 1720-1814” (Gyldendal, 1989) ss. 101-116 om Handel.

Jens Frese, ”Den atlantiske slavehandel og England” (Gyldendal, 1981)

Niels Jonassen med ”Europæisk kolonialisme før imperialismen 1750-1850 – belyst ved eksempler fra de danske tropekolonier” (Gyldendal, 1985)

Calundan Larsen, Dostorp, Jonassen & Thiedecke, „Danskernes slaver - kolonisation og slavehandel ca. 1650 – 1850” (Pantheon, 2003).

Per Nielsen & Bente Gammeltoft (red.), ”Fra slaveri til frihed. Det dansk-vestindiske slavesamfund 1672-1848” (Nationalmuseet, 2001). Artikler af Poul Erik Olsen, Inge Mejer Antonsen, Per Nielsen & Karen Fog Olwig

Leif Svalesen, ”Slaveskibet Fredensborg og den dansk-norske slavehandel i 1700-tallet” (Hovedland, 1996).

Se sjov artikel om fodbold på øerne i Politiken fra 17. juni 2007 af Rasmuch Bech, "Fodbold i Caribien: En bold, en kvinde, 15 mænd - og en slaveø med håb".

Produceret i samarbejde med

Centre for Undervisningsmidler

Centre for Undervisningsmidler har ansat 30 fagredaktører med solidt kendskab til pædagogik og undervisning til at udvikle fagsiderne til de gymnasiale uddannelser på EMU (STX/HF). Fagsiderne udvikles og vedligeholdes i samarbejde med de faglige foreninger og Undervisningsministeriet.

Se mere om samarbejdet her.

CFU findes også på EMUen. Siderne vedligeholdes af CFU selv - se her. Her kan skolerne søge information om landsdækkende aktiviteter, ligesom man kan finde CFU-centrenes lokale websites.

cfu-v1.png

Relaterede links

Plantagerne i Vestindien
En rigtig god side, der henvender sig direkte til undervisningen med baggrund og materialer
Meget stort billedmateriale til alle aspekter af slavehandelen
Meget god oversigtsside til amerikansk historie med masser af materiale
Fra Nationalmuseets udstilling "Dansk Vestindien - en koloni bliver til". Meget godt materiale
En fin virtuel udstilling af Hugo Larsens billeder fra Dansk Vestindien
Nationalmuseet om Vestindien
Rigsarkivets digitalisering af Det Vestindiske Arkiv fuld af scanninger af originale dokumenter, tidslinjer, referater af retssager mv. Sitet udbygges i de kommende år og forventes fuldt digitaliseret op til 2017, der markerer salget af øerne til USA.
The English version of the site about the West Indian Archives in the Danish National Archives with scans of original documents etc. Will be complete in 2017.
Artikler om undskyldning og / eller erstatning + andre materialer om emnet
Museum Mosede Fort har samlet en række meget gode artikler om salget af de Vestindiske Øer i et tema med meget godt materiale.