Eksamenslæsning (For gymnasieelever og kursister)

Alle tekster skal ikke læses lige grundigt. Sæt dig ind i, hvilke informationer og hvilken forståelse du skal have ud af din læsning. Er teksten digital, skal du bruge andre teknikker.

At huske hvad du læser

Lektiecafe

Brug din viden om læsestrategier

Kender du til den situation, at du har læst og læst - men ikke kan huske noget som helst?

Syddansk Universitet giver disse gode råd:

"5 gode råd om eksamenslæsning. Både til mundtlig og skriftlig eksamen

 1. Sæt dig grundigt ind i hvad der skal foregå. Læs studieordningen, spørg din underviser og andre studerende der har gået til den samme eksamen. Selv om det lyder indlysende, oplever undervisere hvert år studerende der ikke har sat sig ind i hvad der skal ske.
 2. Sæt dig ikke kun ind i stoffet, men øv dig også i formen du bliver testet i. Skal du til mundtlig eksamen så træn forskellige oplæg. Skal du til skriftlig eksamen, så øv dig i at producere tekst under forhold der ligner eksamenssituationens.
 3. Forbered dig på eksamen i en læsegruppe. Man lærer mere af også at skulle formulere sig frem for blot at læse. Skal du til mundtlig eksamen får du også træning i eksamensformen foræret.
 4. Under eksamen så forsøg at strukturere dit stof og din tid. Brug lidt tid på at planlægge din fremgangsmåde, det modvirker stress og giver en fornemmelse af overblik.
 5. Når eksamen er ovre, så tag dig tid til at evaluere både processen og resultatet. Hvad kan du lære af det til næste gang?"

Brug teknikken: læse - forstå - forklare: Her bruger du aktiv læsning og formidler, hvad du har lært.

 1. Aktivér din forforståelse.Hvad ved du om emnet i forvejen?
 2. Inddel teksten i afsnit og skriv nøgleord.
 3. Gengiv hvad der står i afsnittene.

The Feynman Tecnique

Evaluering

Får gode karakterer efter du har øvet dig i stoffet

Nobelpristageren Richard Feynmans model er rigtig god at læse til eksamen efter. Ikke alene får du overblik over dit stof, men du øver dig også i at formidle det. til at forstå vanskelige emner. Du kan høre ham her.

Se denne gode lille film om "The Feynman Tecnique" om, hvordan du gør.

 1. Læs om emnet og tag noter. Systematisér din viden - evt som mindmap eller andre oversigstskemaer.
 2. Lad som om, du skal undervise om emnet til én fra 9. klasse. Pointen er, at du er nødt til at forklare fagbegreber og gøre komplekse sammenhænge mere simple. I denne proces opdager du dine videnshuller, som du dernæst kan finde svarene på i dine tekster.
 3. Skriv opsummeringer eller lav oversigter af det centrale.
 4. Forklar igen om emnet til en klassekammerat.
 5. Nu burde du have forstået det vanskelige emne og er klar til eksamen.

Læs også...

874494_.jpg

Eksamen! (For gymnasieelever og kursister)

Eksamenstræning, eksamensangst, læseferien, eksamensdagen - de gode råd er få klik væk. Hf-ere kan læse om eksamensprojekt og eksamen i kult-samf.
876454_.jpg

Læsning af og noter i digitale tekster (For gymnasieelever og kursister)

At læse digitale tekster er ikke det samme som at læse tekster analogt. Du kommer nemlig nemt til at læse teksten som om den var en hjemmeside, så du er nødt til at arbejde med dybdelæsning og hukommelsesteknikker. Hjernen foretrækker desuden papir, så du får ikke hjælp til at orientere dig i teksten fra dine sanser.
Talentudvikling

Tag kontrol over eksamen! (For gymnasieelever og kursister)

På videnskab.dk kan du hente mange gode råd om eksamenslæsning. Der findes råd og simple trick, som kan hjælpe dig, både når du forbereder dig, og når du sidder til eksamen. Forskere har nemlig længe arbejdet på at finde ud af, hvordan vi lærer bedst muligt.

Relaterede links

Professor Stephen Chew, Samford University fortæller, hvordan man bedst udøver "Deep learning studying". Lav fx meningsfulde associationer. Overvej fx kontraster mellem det du lærer og det du ved. (OBS: På engelsk). Du får teknikker til, hvordan du bedst husker og får noget ud af dit studium.