Elektriske og magnetiske felter

Inspiration til emnerne elektriske og magnetiske felter, herunder induktion og Faradays lov samt elektromagnetiske bølger (videregående).

Fra læreplanen

Cyklotronbevægelse

elektrisk felt og kraften på en elektrisk ladning, herunder feltet omkring en punktladning og homogent elektrisk felt

homogent magnetisk felt og kraften på en elektrisk ladning og en strømførende leder

ladede partiklers bevægelse i homogene elektriske og magnetiske felter

induktion, herunder Faradays induktionslov.

Viden om

radar.jpg

Radarens fysik

Opfindelsen og udviklingen af radaren op til og under 2. verdenskrig var muligvis lige så afgørende for krigens udfald som brydningen af tyskernes Enigma-kode og udviklingen af atombomben. Find inspiration her til SRP-projekt eller som emne i forbindelse med elektromagnetiske bølger og ladede partiklers bevægelse i et magnetfelt. Der er også mulighed for et fint SRP-projekt om "Se verden med radarens øjne" på DTU.
telegraf.jpg

Telegrafen

Inspiration til behandlingen af elektomagnetiske bølger i en bølgeleder - telegrafens fysik.
eoverm.jpg

Thomson og elektronen

Inspiration til et forløb med Thomsons opdagelse af elektronen og hvordan man med elektriske og magnetiske felter studerede dens egenskaber. Velegnet til at få den historiske dimension ind i fysikundervisningen og til at levendegøre ladede partiklers bevægelse i elektriske og magnetiske felter.

Digitale værktøjer og ressourcer

Elektromagnetisme

Virtuelle forsøg - elektromagnetisme

Applets i elektromagnetisme. Virtuelle forsøg til illustration af vigtige pointer i forståelsen af elektriske og magnetiske felter.

Eksperimenter

Produceret i samarbejde med

Centre for Undervisningsmidler

Centre for Undervisningsmidler har ansat 30 fagredaktører med solidt kendskab til pædagogik og undervisning til at udvikle fagsiderne til de gymnasiale uddannelser på EMU (STX/HF). Fagsiderne udvikles og vedligeholdes i samarbejde med de faglige foreninger og Undervisningsministeriet.

Se mere om samarbejdet her.

CFU findes også på EMUen. Siderne vedligeholdes af CFU selv - se her. Her kan skolerne søge information om landsdækkende aktiviteter, ligesom man kan finde CFU-centrenes lokale websites.

cfu-v1.png