Eleven

Fem gode råd til dig som elev om, hvordan du skaber balance mellem din skole og idræt.
Elev

1. Spørg om hjælp

Inddrag dine lærere, forældre og trænere, så de kan hjælpe dig. Når du inddrager andre, giver du dem mulighed for at forstå din situation og støtte dig i at træffe de gode valg. Det er vigtigt, at du har en på skolen, som du er tryg ved, og som du ved, har tid og lyst til at lytte til dig. Det kan for eksempel være din idrætslærer eller kontaktlærer.

2. Vær åben

Fortæl hvordan du har det – del dine op- og nedture med dine venner, skole, familie og træner.  Du skal trives både i skolen, i foreningen og i din fritid. Når du er åben, giver du de andre mulighed for at forstå din begejstring og dine frustrationer.
Fortæl om det, der gør dig nervøs, spændt og begejstret, så de får en større forståelse for dine valg og fravalg.

3. Vær medansvarlig

Vær med til, i samarbejde med skolen og din forening, at prioritere og finde løsningsmodeller, der gør, at du kan kombinere din skole og din idræt. Du kan for eksempel bede om et møde, hvor du fortæller, hvornår du synes, det er nemt, og hvornår det opleves svært.

I tilfælde af at du ikke kan få træningstider, der passer med dit skoleskema, så tag et medansvar og gør de voksne omkring dig opmærksom på udfordringen og bed om hjælp til at løse den.

4. Din skole er vigtig

Prioriter din skole, så du også udvikler dine kompetencer uden for idrætten. Du skal have en uddannelse – også selvom du er god til din idræt. Det vil hjælpe dig at være meget organiseret og på forkant med pressede perioder både i skolen og i idrætten.
Skab en hverdag der er overskuelig og synlig for flere. Husk at have fokus på din faglige udvikling - nogle gange kræver et enkelt fag en særlig indsats. Tal med din lærer, hvis du synes, du har udfordringer i et fag. Prøv også om du kan bruge dit mindset fra idrætten til at sætte målrettet ind på at skabe gode resultater i for eksempel et fag i skolen.

5. Planlæg din tid og indsatser

Øv dig i at planlægge og del dine planer med din lærer, træner og forældre. Du kan lave en fælles kalender på din telefon, så det er synligt for din træner, hvornår du har for eksempel afleveringer og for din kontaktlærer, hvornår du har en presset træningskalender. Det gør det nemmere for skolen at tilgodese dine muligheder for at deltage i både faglige og sociale arrangementer.

Relaterede moduler