Forstå og husk, hvad du læser (For gymnasieelever og kursister)

At sætte sig ind i et nyt og svært emne kan du få hjælp til her: Metoden er at læse, forstå og forklare. I og med at man formidler, opdager man sine videnshuller. Brug "The Feynman Technique"!

Forstå svære emner - og husk dem

Forståelsestræ

Læse-forstå-forklare

Illustreret Videnskab videregiver nobelpristageren Richard Feynmanns model til at forstå vanskelige emner. Du kan selv høre ham her.

Se denne gode lille film om "The Feynman Tecnique" om, hvordan du gør.

  1. Læs om emnet og tag noter. Systematisér din viden - evt som mindmap eller andre oversigstskemaer.
  2. Lad som om, du skal undervise om emnet til én fra 9. klasse. Pointen er, at du er nødt til at forklare fagbegreber og gøre komplekse sammenhænge mere simple. I denne proces opdager du dine videnshuller, som du dernæst kan finde svarene på i dine tekster.
  3. Skriv opsummeringer eller lav oversigter af det centrale.
  4. Forklar igen om emnet til en klassekammerat.
  5. Nu burde du have forstået det vanskelige emne og er klar til at bringe din viden i spil.

Læs også...

874494_.jpg

Eksamen! (For gymnasieelever og kursister)

Eksamenstræning, eksamensangst, læseferien, eksamensdagen - de gode råd er få klik væk. Hf-ere kan læse om eksamensprojekt og eksamen i kult-samf.
876454_.jpg

Læsning af og noter i digitale tekster (For gymnasieelever og kursister)

At læse digitale tekster er ikke det samme som at læse tekster analogt. Du kommer nemlig nemt til at læse teksten som om den var en hjemmeside, så du er nødt til at arbejde med dybdelæsning og hukommelsesteknikker. Hjernen foretrækker desuden papir, så du får ikke hjælp til at orientere dig i teksten fra dine sanser.

Emneord