Fransk dokumentar: "Tunesiske kvinders kamp"

Denne dokumentar (varighed: 51 minutter) kan snildt indgå i franskundervisningen på mange måder.

.

Beskrivelse af dokumentaren

Feriel Ben Mahmoud har sammen med fransk og tunesisk tv lavet en dokumentar om tunesiske kvinder. Skønt filmen er fra 2013, er den stadig aktuel og kan fint fungere som materiale i franskundervisningen.

Sprog: Primært fransk, sekundært arabisk. Varighed: 51 minutter.

De er kunstnere, aktivister, studerende eller bloggere. For nogle år siden var de nogle af de ledende skikkelser i den tunesiske revolution og stod forrest i kampen mod Ben Alis diktatur, men valgsejren for det islamiske parti Ennahdha har ændret situationen, og kvinderne frygter nu, at deres nyvundne frihed og rettigheder er truet af den nye regering.

Filmen tager mange samfundsspørgsmål op, herunder fri abort, demonstrationer for rettigheder og forholdet mellem religion og sekularisme.

Originaltitel: Tunesian Women on Fight (jfr. fransk tv's nye trend med at lave programmer til hele det europæiske marked med engelsk titel) - på dansk: "Tunesiske kvinders kamp".

.

Didaktisk

Denne dokumentar kan fint indgå i franskforløb om for eksempel

  1. Kvinder
  2. Forhold i den arabisktalende del af frankofonien
  3. Det arabiske Forår (og eftervirkningerne heraf). Læs eventuelt Franskforløb: Det arabiske Forår.

Dokumentaren kan stå alene som en skrive- eller samtaleøvelse. Eller den kan indgå som en skrive- eller samtaleøvelse som del af et helt forløb. I øvelsen kan eventuelt indgå udfærdigelsen af en række spørgsmål, som skal besvares undervejs eller bagefter. Læreren kan eventuelt udpege tre-fire fokusområder, som eleverne særligt skal lægge mærke til under fremvisningen.

Med hensyn til faglige mål og kernestof:

  • Dokumentaren giver indsigt i historiske, kulturelle og samfundsmæssige forhold i frankofone lande
  • Dokumentaren kan styrke elevernes sprogfærdighed
  • Dokumentaren kan stimulere elevernes demokratiske dannelse
  • Dokumentaren kan stimulere elevernes globale dannelse
  • Dokumentaren kan stimulere elevernes innovative dannelse (nye livsformer)

Tværfaglighed: Sidst men ikke mindst kan dokumentaren snildt indgå i forløb med historie, samf og religion - og derfor også SRP og SSO.

.

Link

Se filmen her på DR's hjemmeside - hvor den ligger frem til 5. juli 2018. Det kan anbefales at skaffe den hjem fra CFU (svarer til det, der i gamle dage hed "Amtscentralen") og indlemme den enten i din egen eller i din faggruppens samling af nyttige undervisningsmidler. BEMÆRK: Filmen kan streames eller bestilles hjem fra CFU også efter denne dato.

.

Produceret i samarbejde med

Centre for Undervisningsmidler

Centre for Undervisningsmidler har ansat 30 fagredaktører med solidt kendskab til pædagogik og undervisning til at udvikle fagsiderne til de gymnasiale uddannelser på EMU (STX/HF). Fagsiderne udvikles og vedligeholdes i samarbejde med de faglige foreninger og Undervisningsministeriet.

Se mere om samarbejdet her.

CFU findes også på EMUen. Siderne vedligeholdes af CFU selv - se her. Her kan skolerne søge information om landsdækkende aktiviteter, ligesom man kan finde CFU-centrenes lokale websites.

cfu-v1.png