Fysikkens verdensbilleder

Vort moderne verdensbillede er stærkt præget af opdagelser i fysik og astronomi.

Verdensbilleder i fysik

michelangelo-sol.jpg

Verdens alder - ifølge de højeste autoriteter

En fin artikel af dr.scient. Erik Høg om hvor gammelt Universet er - dels ifølge religionerne dels ifølge naturvidenskaben. Hvad ved vi egentlig om Universets alder?
nebraskiven.jpg

Universets størrelse - tro og viden gennem 2500 år

En fin oversigtsartikel af dr. scient. Erik Høg: "Det synlige Univers er en million milliarder gange større end Tycho Brahe troede, og med ham alle kristne og arabiske lærde siden grækeren Ptolemæus".
kosmiskzoom.jpg

The Scale of the Universe

Underholdende og instruktivt interaktiv kosmisk zoom fra Planckskalaen til den yderste kant af Universet.
tychobrahe.jpg

Tycho Brahes verden

Godt materiale til gymnasiebrug i fysik og matematik vedrørende Tycho Brahe. Det drejer sig dels om et opgavehæfte om parallakse og statistik, dels en god lille artikel om matematik på Tycho Brahes tid. Velegnet i flere sammenhænge, fx i AT eller til et samarbejde mellem matematik og fysik. Hæftet er af skoletjenesten udviklet i samarbejde med Dark Cosmology Center ved Niels Bohr Institutet til gymnasieelever.
Screendump
© Nationalmuseet

Den bevægede jord - nyt verdensbillede / Tycho Brahes verden

Århus Universitet har udgivet en ny bog om det nye verdensbillede med tilhørende dvd. Dette materiale retter sig mod Almen Studieforberedelse og lægger op til et samarbejde mellem en række forskellige fag eller - som det skrives i introduktionen til materialet - " … målet er at skabe et forskningsbaseret flermedialt undervisningsmateriale". Se også materialets hjemmeside med mange forslag til undervisningen.

Produceret i samarbejde med

Centre for Undervisningsmidler

Centre for Undervisningsmidler har ansat 30 fagredaktører med solidt kendskab til pædagogik og undervisning til at udvikle fagsiderne til de gymnasiale uddannelser på EMU (STX/HF). Fagsiderne udvikles og vedligeholdes i samarbejde med de faglige foreninger og Undervisningsministeriet.

Se mere om samarbejdet her.

CFU findes også på EMUen. Siderne vedligeholdes af CFU selv - se her. Her kan skolerne søge information om landsdækkende aktiviteter, ligesom man kan finde CFU-centrenes lokale websites.

cfu-v1.png