Grønland: Klimaet og isen

Med global opvarmning er der stor opmærksomhed omkring den grønlandske indlandsis og dens massebalance. Du finder i denne pakke af websider kilder til at beskæftige sig indgående med emnerne.
Is og smeltevand danner fantastiske former Indlandsisen ved Kangerlussuaq
© Laust Wium Olesen

Smeltevand og indlandsis danner fantastiske former. Indlandsisen ved Kangerlussuaq.

Klimaet og isen

Grønland bliver forbundet med is, både kælvende gletsjere, isbjerge, havis og indlandsis. Der hersker polarklima i Grønland, den isfrie del af landet veksler mellem ørken (især mod nord) og tundra, hvor nedbøren er større og temperaturen lidt højere.

Ilulissat Isfjord

Kangia, som Isfjorden kaldes på grønlandsk, er UNESCO Verdensarv og et af de mest spektakulære steder i Grønland. Danske og grønlandske ledere har vist stedet frem for statsledere og FNs generalsekretær. DR sendte i 2014 en serie om Verdensarv i Danmark og Grønland. Udsendelsen på 28 min. om Ilusissat Isfjord findes i www.dr.dk/undervisning.

Havisen

Fra satellitter holdes der godt øje med havisens udbredelse i Det Arktiske Hav. For få årtier siden var kommerciel sejlads i disse egne enten umulig eller meget besværlig. Nu er havisens udbredelse i sommeren reduceret så meget, at der er kommerciel interesse i de kortere sejlruter over Det Arktiske Hav mellem Europa og Fjernøsten. Der er også interesser i olieefterforskning og -udvinding, men det sårbare arktiske miljø skal der jo også tages hensyn til.

Fremtiden?

Fremtidens klimaforandringer i Grønlands kommuner er behandlet i disse videnskabelige rapporter fra DMI:

Fremtidige klimaforandringer i Grønland;
(1/6) Kujalleq Kommune - Læs rapporten/Read the Report
(2/6) Sermersooq Kommune (vest) - Læs rapporten/Read the Report
(3/6) Sermersooq Kommune (øst) - Læs rapporten/Read the Report
(4/6) Qeqqata Kommune - Læs rapporten/Read the Report
(5/6) Qaasuitsup Kommune - Læs rapporten/Read the Report
(6/6)  Nationalparken - Læs rapporten/Read the Report
Climate Indices for Vulnerability Assessments - Greenland - Læs rapporten/Read the Report

Der er en kort sammenfatning heraf i dette hæfte: Fremtidige klimaforandringer i Grønland.

Inspiration til undervisningen (4)

Indlandsisen på skrump?

Indlandsisen ved Kangerlussuaq
© Laust Wium Olesen
Med global opvarmning er der stor opmærksomhed omkring den grønlandske indlandsis og dens massebalance. Mange videnskabsfolk, satellitter og instrumenter observerer løbende. Du finder her gode kilder til emnet samt ideer til undervisningen.

Vejr og klima i Grønland

Sommersol i Sydgrønland
© Laust Wium Olesen
Her gives en indføring til vejr og klima i den isfrie del af Grønland. Permafrost og muligheder for landbrug inddrages.

Global opvarmning og Rigsfællesskabet

U-dal på Færøerne
© Laust Wium Olesen
Efter COP21 i Paris dec. 2015 har der været konsensus om, at der skal gøres noget ved den globale opvarmning. Hvem bliver især ramt af opvarmningens konsekvenser og hvem har skylden for, at temperaturerne stiger? Og skal alle gøre lige meget for at bremse opvarmningen? Rigsfællesskabet mellem Danmark, Færøerne og Grønland kan tjene som en lille case for at belyse det spørgsmål.

Hvem bestemmer i Arktis?

Havisens udbredelse sept. 2015
© Laust Wium Olesen og Google Earth
Skal Arktis udnyttes? Af hvem og hvordan? Et eller flere af fagene naturgeografi, samfundsfag og historie kan inddrages.

Relaterede filer

Panoramabillede af Indlandsisen med rand- og sidemoræner, Ø for Kangerlussuaq, 13000 x 1000 pixels

Relaterede links

Hos DMI kan man dagligt følge massebalancen for indlandsisen. Observationerne starte 1. september og går til 31. august. Der summeres op for året og sammenlignes med tidligere år.
Climategreenland er Grønlands Selvstyres hjemmeside om klimaforandringer i Grønland. Siden er tænkt som en portal, som kan hjælpe en videre til de personer, organisationer eller den information, man leder efter. Herudover giver den et overblik over de områder, hvor Grønland berøres af et forandret klima og over hvordan dette imødegås.
Undervisningsforløb til naturgeografi og fysik med anvendelse af iskernedata. Relaterer til artikel i Aktuel Naturvidenskab.
Temaer om iskerneforskning, samt adskillige opgaver til fysik og geovidenskaberne, der kan bruges i undervisningsforløb.
Siden henvender sig til folkeskolens 6-10 klassetrin og er bygget op som et undervisningsforløb til geografi eller natur/teknik. Eleverne kan lære om klimaforandringernes påvirkning på gletsjere, iskapper og indlandsisen og hvilken betydning dette har for havniveauet. Det er formet som et grundlæggende forløb så eleverne lærer den grundlæggende terminologi, når vi snakker om is og klimaforandringer.
Fra Grønlands Naturinstitut, der mest arbejder med biologi men også har klimaforskning på programmet og websiden.
Video på 4 minutter, der viser hvordan NASA har opnået viden om afsmeltning af Indlandsisen.
Masser af naturgeografisk information på de underliggende sider.
Nogle opsøger tornadoer, andre store kælvinger fra gletschere. Her er godt 4 minutter med Kangia, der kælver.
Pixi-udgave af regionale videnskabelige rapporter.