Har du styr på økonomien?

Find inspiration til, hvordan du kan sætte hverdagsøkonomi på skoleskemaet.
Privatøkonomi

Hvad er ÅOP? Hvordan lægger man et personligt budget? Og hvordan laver man skatteberegninger? Spørgsmålene kan være mange for både børn og unge, når snakken falder på privatøkonomiske emner.

I det følgende vil der blive givet en række konkrete forslag til, hvordan man kunne arbejde med hverdagsøkonomi.

3 eksempler

Eksempler på konkret undervisning i hverdagsøkonomi kan findes under "relaterede filer". Åbner som pdf.

  • På Sofiedalskolen i Haslev indgår dagligdagstemaer, som for eksempel mobiltelefonabonnementer, lønsedler og hævekort i undervisning i hverdagsøkonomi for skolens 10. klassecenter.
  • På Skottegårdsskolen i Kastrup får eleverne besøg af medarbejdere fra blandt andet SKAT og Danske Bank i undervisningen i hverdagsøkonomi for skolens 9.-klasses-elever.
  • På Sindal Skole fungerer tv-programmet Luksusfælden som en øjenåbner for eleverne i skolens 8. klasser, når der undervises i hverdagsøkonomi.

Læseplan og vejledning til faget matematik

Der kan i både læseplanen og vejledningen også findes eksempler på, hvordan man kan arbejde med hverdagsøkonomi.

Signalord

Renter, rentes rente, lån, opsparing, ydelse, budgetter, debet, kredit, kapitalfremskrivning, ÅOP, rådighedsbeløb, indkomster, udgifter,forbrug,skat,indtægt, privatøkonomi

Faglig inspiration (2)

Forstå din økonomi

Privatøkonomi
Eleverne skal arbejde med hverdagsøkonomi og deres forståelse af denne på hjemmesiden www.controlyourmoney.dk.

Forenklede Fælles Mål

Matematik
4. - 6. klasse
Tal og algebra (obligatorisk)
Tal (obligatorisk område)
Fase 3
Eleven kan anvende procent, enkle potenser og pi (vejledende mål)
Eleven har viden om procentbegrebet, enkle potenser og pi (vejledende mål)
Regnestrategier (obligatorisk område)
Fase 1
Eleven kan udføre beregninger med de fire regningsarter inden for naturlige tal, herunder beregninger vedrørende hverdagsøkonomi (vejledende mål)
Eleven har viden om beregninger med de fire regningsarter inden for de naturlige tal, herunder anvendelse af regneark (vejledende mål)
Fase 3
Eleven kan udføre beregninger med procent, herunder med digitale værktøjer (vejledende mål)
Eleven har viden om strategier til beregninger med procent (vejledende mål)
7. - 9. klasse
Tal og algebra (obligatorisk)
Regnestrategier (obligatorisk område)
Fase 1
Eleven kan udføre sammensatte beregninger med rationale tal (vejledende mål)
Fase 2
Eleven kan udføre beregninger vedrørende procentuel vækst, herunder rentevækst (vejledende mål)
Eleven har viden om procentuel vækst og metoder til vækstberegninger i regneark, herunder viden om renter, lån og opsparing (vejledende mål)
Fase 3
Eleven kan udføre beregninger med potenser og rødder (vejledende mål)
Eleven har viden om regneregler for potenser og rødder (vejledende mål)
Formler og algebraiske udtryk (obligatorisk område)
Fase 1
Eleven kan beskrive sammenhænge mellem enkle algebraiske udtryk og geometriske repræsentationer (vejledende mål)
Fase 2
Eleven kan udføre omskrivninger og beregninger med variable (vejledende mål)
Eleven har viden om metoder til omskrivninger og beregninger med variable, herunder med digitale værktøjer (vejledende mål)

Relaterede filer

Hvilke regler er der for undervisningen i privatøkonomi i grundskolen og på ungdomsuddannelserne.
På Sofiedalskolen i Haslev indgår dagligdagstemaer, som for eksempel mobiltelefonabonnementer, lønsedler og hævekort i undervisning i privatøkonomi for skolens 10. klassecenter.
På Skottegårdsskolen i Kastrup får eleverne besøg af medarbejdere fra blandt andet SKAT og Danske Bank i undervisningen i privatøkonomi for skolens 9.-klasse-elever.
På Sindal Skole fungerer tv-programmet Luksusfælden som en øjenåbner for eleverne i skolens 8. klasser, når der undervises i privatøkonomi.

Relaterede links

Læs punkt 3.7 'Varieret og anvendelsesorienteret undervisning' for idéer til arbejdet med hverdagsøkonomi. Læs også punkt 3.9 'Den åbne skole' vedrørende privatøkonomi.
Læs side 13 og side 25 for idéer til arbejdet med hverdagsøkonomi.
Young Enterprise har udviklet et onlinespil, der handler om at flytte hjemmefra. Det har fokus på job, løn, faste udgifter og budget.
Danmarks Matematiklærerforening udgiver det internetbaserede læremiddel Matematikkens Univers. Det indeholder blandt andet en række scenarier, hvor et af dem hedder: Hvordan får jeg råd?
Penge- og Pensionspanelet har i samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening udarbejdet filmen Funny Money og en række tilhørende opgaver, som en del af Matematikkens Dag d. 14. november 2013.
Danske Bank har udviklet spillet Pengeby, hvor eleverne kan lære om at tjene og bruge penge.
Danske Bank har lavet hjemmesiden Control your money med inspiration og redskaber til undervisning i privatøkonomi.
Denne app til både iphone og android skal hjælpe de unge med at holde styr på finanserne. App'en, der har fået navnet 'Lommebudget' kan hentes gratis i google play eller appstore.
Danske Banks har oprettet www.finansielforståelse.dk til lærere og elever, som indeholder idéer og undervisningsmaterialer samt links til relevante undersøgelser om unge og finansiel forståelse.
Pengeuge.dk er et komplet undervisningsmateriale til 8 lektioner om unge og penge. I 2014 ligger ugen i midten af marts. Materialet kan frit downloades og der er god lærervejledning, arbejdshæfter, elevregneark, og powerpoints. Der kan også laves en konkurrence med pointkort og diplomer.
Gratis uafhængig låneberegner, som via brugerens indtastninger udregner ÅOP, månedlige ydelser, og meget mere, så brugeren nemt kan sammenligne forskellige lånetilbud og finde frem til det billigste.
Kursuscenteret Ungdomsbyen tilbyder kurset ”Fat om finanserne” med fokus på privatøkonomi og forsikring.
Jyllands-Postens undervisningsmateriale "Dig og dine penge" har fokus på unges udfordringer, når de begynder at tjene og bruge penge.
Formålet med Dream On er at stimulere de unges interesse og indsigt i penge og privatøkonomi. Med udgangspunkt i de unges egne drømme bliver spillerne sat overfor udfordrende spørgsmål og dilemmaer, som sætter fokus på, at en god privatøkonomi giver bedre muligheder for at planlægge sit liv og nå sine økonomiske drømme.
Finansrådet tilbyder undervisningsmaterialer til folkeskolen, ungdomsuddannelserne og videregående uddannelser. Nogle materialer er online, mens andre kan printes.
Har du brug for gode råd, at kende dine rettigheder og at få forklaret begreber ved boliglån, og i det hele taget få mere styr på din privatøkonomi, så kan du begynde her.
En YouTube-kanal med fokus på privatøkonomi. Find forklaringer til undervisningsbrug.
Penge- og Pensionspanelet har udarbejdet en oversigt, der gør det nemt for undervisere og elever at finde undervisningsmaterialer om privatøkonomi, forsikringer og øvrige finansielle emner. Undervisningsmaterialerne kan bidrage til at styrke børn og unges finansielle forståelse og forberede dem på et voksenliv, hvor de kan styre deres egen økonomi – og hvor de selv skal holde styr på alt lige fra husholdningsbudget og forsikringer til lån, opsparing og investeringer.
En samling af forskelligt undervisningsmateriale. Skats tilbud er gratis og kan bruges, hvad enten du underviser i samfundsfag, dansk, matematik eller noget helt fjerde.
Læs undervisningshæftet "Dig og dine penge" (9.-10. klasse og ungdomsuddannelserne) som e-magasin her.