Hjernens reaktioner på omsorg og omsorgssvigt

Kram er godt for krop og sjæl. Nu begynder det at kunne begrundes med den nyere neurovidenskab, som bl.a. har studeret fejludviklingen hos børn med traumer.
Et billede af et tværsnit af hjernen i forskellige farver

Den neuropsykologiske vinkel, der anlægges på denne side, kan fungere som supplement i diskussioner om omsorg, omsorgssvigt og traumer.

Materialerne her kunne fx lægge op til at diskutere

  • Epigenitik (miljøets og genernes gensidige påvirkning)
  • Hjernens plasticitet (herunder evner til regenering trods en skidt start)
  • Hvorvidt hjerneforskningen i det hele taget er valid nok til de konklusioner, mange artikler ender ud med

Er man yderligere interesseret i denne biologiske tilgang omsorg og svigt, er der noget at hente på siden, der fokuserer mere entydigt på Neuroaffektiv Udviklingspsykologi som teoretisk felt.

Produceret i samarbejde med

Centre for Undervisningsmidler

Centre for Undervisningsmidler har ansat 30 fagredaktører med solidt kendskab til pædagogik og undervisning til at udvikle fagsiderne til de gymnasiale uddannelser på EMU (STX/HF). Fagsiderne udvikles og vedligeholdes i samarbejde med de faglige foreninger og Undervisningsministeriet.

Se mere om samarbejdet her.

CFU findes også på EMUen. Siderne vedligeholdes af CFU selv - se her. Her kan skolerne søge information om landsdækkende aktiviteter, ligesom man kan finde CFU-centrenes lokale websites.

cfu-v1.png

Relaterede links

Kristeligt Dagblad, 2017. Martin Teicher fra Harvard Universitet gennemgår her en række eksempler på, hvordan hjernen påvirkes af omsorgssvigt. De faglige detaljer mangler flere steder, men dette faktum kan bruges som kritisk bemærkning til hans argumenter.
ud fra det dynamiske samspil mellem neuropsykologiske og udviklingspsykologiske faktorer. Sådan lyder titlen på denne artikel af Susan Hart & Ida Møller. Her og der er teksten muligvis for svær for mange hold, men uddrag kan laves og alternativt kan artiklen bruges som baggrundslæsning for underviseren.
Fra Videnskab.dk, 2017. Artiklen er oversat fra Sciencealert og gennemgår kort nogle konklusioner på et prospektivt studie, hvor man har fulgt 94 spædbørn og deres forældre med brug af dagbogsstudier. DNA er sammenlignet før og efter.
Denne DR-dokumentar fra 2012 har undertitlen "Sådan udvikler du dit barns hjerne bedst". Her deltager bl.a. Susan Hart, der bliver vist video fra de rumænske børnehjem og der bliver lavet en gengivelse af Ed Tronicks Still-face forsøg.
"Med udgangspunkt i casestudier og forskningsbaseret viden gives der metoder til, hvordan man kan lindre smerten hos de omsorgsvigtede børn samt forklaringer på, hvordan hjerneudviklingen påvirkes af omsorgssvigt", lyder det i omtalen af bogen, her fra viden.sl.dk
Bruce Perrys pointer kan i kortere form også findes på nettet. Her linkes til fire artikler på engelsk, nogle videoklip og nogle danske artikler.