Israel-Palæstina konflikten

En over 60 år gammel konflikt dominerer i Israel og Palæstina og har skabt dybt fjendskab mellem israelere og palæstinensere. Samtidig er den blevet omdrejningspunkt for en række andre konflikter i regionen og for storpolitiske magtspil på internationalt plan. Selv om der er gjort mange forsøg på at skabe fred, er det endnu ikke lykkedes. Her findes en række henvisninger til ressourcer på nettet om konfliktens baggrund, forløb og betydning.
Al Aqsa
© Jenny Cecilia Strid

Klippe Moskeen i Jerusalem

Et af de bedste steder at starte når man skal have overblik over Palæstina-konflikten og dens baggrund er at gå ind på Fakta link på Skoda (kræver Uni-Login), hvor journalist Malene Grøndahl fra Mediefabrikken/Information har lavet en grundig redegørelse med en lang række særdeles gode henvisninger til trykt materiale og links på internettet. Artiklen er opdateret i februar 2005 og danner grundlag for beskrivelsen på denne side.

Konfliktens baggrund

Både jøder og palæstinensere mener at nedstamme fra folk, som boede i området fra omkring 3000-4000 år før vor tidsregning. Disse folk kom fra Den Arabiske Halvø og var nomader. Omkring år 1000 før vor tidsregning opstod en jødisk stat i området under kongen David, som nævnes i Bibelen. Den blev dog underlagt først græsk og siden romersk herredømme, og efter en jødisk opstand blev det jødiske tempel i Jerusalem i år 70 ødelagt, og den jødiske befolkning tvunget på flugt. I århundreder herefter var området domineret af kristne herskere, men det ændrede sig i 600-tallet, da islam med arabiske stammefolks ankomst blev den dominerende religion. Siden blev området fra 1500-tallet underlagt Osmanner riget, som eksisterede frem til 1. verdenskrig.

Både jøder, kristne og muslimer, arabere og israelere har altså grundlag for at føle en historisk tilknytning til Palæstina, og den historiske tilknytning spillede da også en vis rolle, da den jødiske indvandring til området tog fart fra slutningen af 1800-tallet.

Produceret i samarbejde med

Centre for Undervisningsmidler

Centre for Undervisningsmidler har ansat 30 fagredaktører med solidt kendskab til pædagogik og undervisning til at udvikle fagsiderne til de gymnasiale uddannelser på EMU (STX/HF). Fagsiderne udvikles og vedligeholdes i samarbejde med de faglige foreninger og Undervisningsministeriet.

Se mere om samarbejdet her.

CFU findes også på EMUen. Siderne vedligeholdes af CFU selv - se her. Her kan skolerne søge information om landsdækkende aktiviteter, ligesom man kan finde CFU-centrenes lokale websites.

cfu-v1.png

Relaterede filer

Generel introduktion
Se J. Warcelmann’s materialesamling. Den er dog ikke opdateret med den seneste udvikling, der jo som bekendt nærmest udvikler sig uge for uge.