Julematematik - Indskolingen

Hvordan kan man inddrage julen i matematik i indskolingen? Læs om det her.
Snemand og rensdyr

Når man arbejder i indskolingen handler meget af matematikken om historiefortælling. Det handler om at skabe historier/billeder for eleverne, som gør det abstrakte i tallene til noget konkret. Derfor falder julen i meget god tråd med den normale matematikundervisning. At fortælle dem en julehistorie eller selv lade dem lave regnehistorier til julen vil derfor være en god idé.

Skab hygge

At skabe hygge, når man sidder og arbejder er generelt en god idé. Dette gælder også i julen, hvor man kan lade eleverne konstruere deres egne matematiske pynt til klassen af figurer. Man kan anspore de konkurrencelystne ved fx at kåre den flotteste/matematiske/rummeligste figur osv..

GeoGebra

De kunne lave deres juledekorationer i GeoGebra. Lad eleverne arbejde med at tegne deres egne juletræer og/eller juledekorationer.

Regnehistorier

Lad dem konstruere og fortælle deres egne juleregnehistorier mundtligt med webkamera via mailvu.com eller blot skriftligt.

Julekalender og andet

I højre side vil man kunne finde flere sjove opgaver, som inddrager julen. Få fx en julekalender med forskellige juleopgaver, som der bliver "låst op" for efterhånden, som man nærmer sig den 24. december.

Jeopardy-quiz

Med hjemmesiden jeopardylabs kan man hurtigt lave en jeopardy-konkurrence med opgaver, som relaterer sig til julen. I slutningen 2./3. klasse vil eleverne selv kunne lave deres egen jeopardyquiz. Det kan være en rigtig god idé, at man ikke bruger opbygningen, som i det originale jeopardy. Derfor kan man bare skrive spørgsmålet og derunder svaret. Det gør det noget nemmere.

Hvordan gør du?

Har du en sjov måde at inddrage julen på i din matematikundervisning og/eller nogle selvproducerede gode filer, som andre bør have del i, så send det til mig.

Julekalender

Del af pakke

Relaterede links

En julekalender til indskolingen. Få en juleopgave hver dag. Opgaverne er dynamiske og ændrer sig derfor hele tiden. Man kan dermed prøve opgaverne flere gange. Der "låses op" for opgaverne efterhånden som man nærmer sig 24. december.
En række opgaver, som tager udgangspunkt i ligninger og i julen.
En række juleopgaver til udprint.
En kæmpe samling af juleopgaver til udprint.