Julen er 150 år gammel

Vidste du, at langt de fleste traditioner i den danske jul er importeret fra udlandet? Læs og se den danske juls historie og se forslag til elevaktiviteter og undervisning herunder.
Julepynt

Hvor kommer julen fra?   

Juletræet er fra Tyskland, stråbukken fra Sverige og misteltenen fra Storbritannien. Vores gamle danske jul er hverken særlig gammel eller særlig dansk.

Den jul, vi kender i dag, er ikke mere end 150 år gammel. I årene 1810 til 1850 skabte dannede borgere og fremtrædende kirkefolk i forening en ny tradition, bygget på julens kristne budskab, med inddragelse af nationale følelser og elementer fra folketroen, og med børnene anbragt i centrum omkring det tyskimporterede juletræ. Ritualerne blev hentet fra nabolandene omkring os.

Julen var en midvinterfest

I førkristen tid var julen en midvinterfest, hvor man ønskede fred og frugtbarhed i det kommende år. Vores jul har oprindelse i en hedensk solhvervsfest, hvor man holdt en ceremoni til ære for frugtbarhedsguden Frej. I 300-tallet blev den overtaget af den kristne kirke som en fest for Jesus' fødsel og den blev i 354 fastsat til den 25. december, som også var dagen, hvor man fejrede solen i Rom. Oprindeligt fejrede man den oldnordiske jul i januar. 

Grunden til at vi i Danmark fejrer juleaften den 24. december er, at det ved store kirkefester var skik at man vågnede natten før, for at forberede sig åndeligt, og det er så blevet til juleaften. Julen går ifølge kirken fra advent til helligtrekongersdag. (kilde: jul-for-alle.dk)

Nederlaget i 1864 gav julepynt!

Glögg, luciaoptog, halmbuk og julestjerner er alle svenske opfindelser, mens misteltenen og julekalkunen er importeret fra Storbritannien. Et af de få særligt danske ritualer er faktisk den nationalistiske julepynt, som især blev populær i årene efter 1864, hvor Danmark led sit svidende nederlag til tyskerne og måtte afstå en femtedel af sit territorium. (kilde: videnskab.dk) 

Flere forslag og undervisning

EMU Historie har samlet en række forslag til undervisningen. Se i linklisten i højre side. Men se først denne video (del af playliste), som Nationalmuseet har lavet om jul i gamle dage. Der er både pynt, mad, traditioner, sang og meget mere.

Forenklede Fælles Mål

Historie
3. - 4. klasse
Kronologi og sammenhæng (obligatorisk)
Familie og fællesskaber (obligatorisk område)
Fase 1
Eleven har viden om fællesskaber før og nu (vejledende mål)
Historiebrug (obligatorisk)
Historiske scenarier (obligatorisk område)
Fase 1
Eleven har viden om historiske scenarier (vejledende mål)
Historiske fortællinger (obligatorisk område)
Fase 1
Eleven har viden om særtræk ved historiske fortællinger (vejledende mål)

Relaterede links

Juletræet har en kort historie i Danmark. Det er et relativt ungt fænomen i den danske jul, i hvert fald hvis man sammenligner med andre af julens elementer.
Læs H.C.Andersens fortælling om grantræet. Åbner som pdf.
Historier, juleeventyr, opskrifter, julepynt, juleklip, historien om jul, nisser, juletræ og meget mere. Brug også www.julidannevang.dk.
Som egentlig var Sct. Nikolaj og som nogle gange kunne redde jomfruer og vække dræbte drenge....
Rudolf blev opfundet til stormagasinkæden Montgomery Ward.
Egentlig var Lucia en martyr, der på kejser Dio-kletians ordre blev henrettet på Sicilien omkring år 300, men datoen 13. december blev markeret i Norden, før Sverige importerede Lucia i 1800-tallet. Læs mere her.
Hvordan er juletraditionerne i Frankrig, Finland, Færøerne, Grønland, Holland, Island og Spanien. Se mere her.
Indtil begyndelsen af 1800-tallet har julen ikke været lig med større overraskelses. Præsterne var nemlig imod, at man forkælede sine egne børn i julen. Se hvordan det siden er gået her.
Har I abonnement på Filmcentralen.dk, så se søgning over julefilm. De fleste er kortfilm om specifikke emner.
På denne liste fra DFI findes forslag til rigtig gode julefilm - både til børn og voksne. Der er flere forskellige genrer og både dokumentarfilm, tegnefilm og spillefilm. De kan ses på filmcentralen.