Karrierekompetence i matematik

I matematik har vi en solid tradition for at inddrage anvendelsesaspekter af faget og heri er der en begyndelse til arbejdet med karrierekompetencen. Dette arbejde kan styrkes på forskellig måde.

Stillingsbetegnelser

Fiskerbåd

En mulighed er at knytte stillingbetegnelser  til den matematik. Her er nogle eksempler.

Rentesregning bruges når man skal planlægge investeringer. En portfoliomanager er en person, der administrer folks formuer.

Der er mange eksamensopgaver med vækstmodeller for fisk. Denne type af modeller kan være interessante for biologer, der er med til at fastlægge fiskekvoter.

Generelt kan man finde meget inspiration i eksamensopgaverne. For eksempel handler en opgave om overlevelseskurver.

$f\left ( x \right )=e^{A\cdot \left ( 1-x \right )-0,000867\cdot\left ( 1,0914^{x}-1,0914 \right )} $

Kurven beskriver andelen af x-årige, der er i live. A er en konstant. For den danske befolkning kan man bruge værdien 0,0005. Overlevelseskurver er interessante for aktuarer, der arbejder med statistik og sandsynlighedsregning  i forsikringsbranchen.

Det er oplagt at invitere ellers besøge en person fra en virksomhed, der kan fortælle om hvordan han/hun bruger matematik i sit arbejde.

Virksomheder

Et forløb kan  fokusere på hvordan, man bruger matematik i en konkret virksomhed. På matematiksider.dk kan man finde en række eksempler på anvendelse af statistik i virksomheder og institutioner.

Brug af statistik

Virksomhederne nøjes ikke med at anvende kendt matematik, men bidrager også med udvikling af ny matematik. Her kan nævnes  pH-skalaen og Bézierkurverne,  der blev udviklet på henholdsvis Carlsberg og Renault-fabrikkerne.

Videnskab.dk om pH og Carlsberg

Wikipedia om Bézierkurverne

Skjult matematik

Espressomaskine

Elevernes  karrierekompetence  i matematik kan uddybes ved at komme ind på områder, hvor det ikke umiddelbart er klart, at der bruges matematik. Det er oplagt, at man bruger matematik, når man skal investere penge, men det er mindre oplagt, at matematik spiller en væsentlig rolle i espressomaskiner af høj standard. Her skal temperaturen i bryggehovedet være konstant, og det sikres med PID-styring. PID er en forkortelse for proportionel-integral-differential.

Wikipedia om PID-regulering

Produceret i samarbejde med

Centre for Undervisningsmidler

Centre for Undervisningsmidler har ansat 30 fagredaktører med solidt kendskab til pædagogik og undervisning til at udvikle fagsiderne til de gymnasiale uddannelser på EMU (STX/HF). Fagsiderne udvikles og vedligeholdes i samarbejde med de faglige foreninger og Undervisningsministeriet.

Se mere om samarbejdet her.

CFU findes også på EMUen. Siderne vedligeholdes af CFU selv - se her. Her kan skolerne søge information om landsdækkende aktiviteter, ligesom man kan finde CFU-centrenes lokale websites.

cfu-v1.png

Emneord