Klassisk geometri

Klassisk geometri bygger på konstruktioner med passer og lineal. Det er et emne der er smukt i sig selv, men det kan også indgå i AT og SRP fx i samarbejde med historie.

For omkring 2400 år siden samlede Euklid datidens viden om geometri i sine Elementer, der er en samling på 13 bøger. Heri beskrives geometriske konstruktioner, der kan laves udelukkende med passer og lineal. Et eksempel er, hvordan man kan konstruere en ligesidet trekant ud fra et linjestykke.

Euklids Elementer bygger på definitioner, forudsætninger og sætninger med tilhørende bevis og minder derfor meget om moderne matematikbøger. Euklids systematiske tilgang er velegnet i forløb om matematisk metode fx i forbindelse med AT.

Klassisk geometri kan indgå i en SRP-opgave med historie og matematik, der handler om samspillet mellem matematik og samfund i antikkens Grækenland. 

Et smukt eksempel på praktisk anvendelse af klassisk geometri er Henons metode til udgravning af en underjordiske tunnel. Ved hjælp af denne metode kan 2 gravehold starte fra hver sin ende af tunnelsen og mødes på midten. Denne metode kan være brugt til udgravningen af Eupalinos 1036 meter lange tunnel på Samos.

 

Produceret i samarbejde med

Centre for Undervisningsmidler

Centre for Undervisningsmidler har ansat 30 fagredaktører med solidt kendskab til pædagogik og undervisning til at udvikle fagsiderne til de gymnasiale uddannelser på EMU (STX/HF). Fagsiderne udvikles og vedligeholdes i samarbejde med de faglige foreninger og Undervisningsministeriet.

Se mere om samarbejdet her.

CFU findes også på EMUen. Siderne vedligeholdes af CFU selv - se her. Her kan skolerne søge information om landsdækkende aktiviteter, ligesom man kan finde CFU-centrenes lokale websites.

cfu-v1.png

Relaterede links

Geogebra er et gratis program, der er fremragende til at lave geometriske konstruktioner i.
99 forskellige beviser for Pythagoras' sætning
En pdf-fil på 40 sider i om Henons metode til tunnelgravning.