Kvantefysik

Her kan man finde inspiration til emnet kvantefysik, herunder atomfysik, kernefysik og partikelfysik og anvendelser inden for disse områder.

Viden om

atomvilde.jpg

Atomernes vilde verden

Noter til Klaus Mølmers bog ”Kvantemekanik – atomernes vilde verden”, særudgaven.
schroedinger.png

Schrödingerligningen illlustreret

Schrödingerligningen kan måske umiddelbart synes lidt svær at få inddraget i den daglige undervisning på A-niveau, men mange af dens interessante egenskaber kan illustreres ved hjælp af applets. Eleverne opnår herved indsigt i værdien af at kunne simulere komplekse matematisk-fysisk sammenhænge vha computer. Schrödingerligningen er også velegnet som grundlag for Studieretningsprojekter der på en god måde kombinerer matematik og fysik.
superleder-levitation.jpg

Superledning

Superledning er en forunderlig makroskopisk kvanteeffekt. Læs mere om hvordan man kan bruge superledning som et eksempel på moderne kvantefysik i undervisningen.
carbonnano.png

Grafén, nanotubes og fulleren

I det seneste årti er der fundet en række meget interessante nye materialer og molekyler baseret på carbon. Denne side omhandler fysikken bag disse materialer og nogle af de spændende perspektiver for anvendelser. "Science should be fun, and you don’t always need to do expensive multi-million dollar experiments to be on the cutting edge of research." Konstantin Novoselov (Nobelpris, fysik 2010)
petscan.jpg

Hospitalsfysik

I moderne medicinsk behandling benyttes megen avanceret fysik, herunder i nuklearmedicin, hvor der fx benyttes Positron Emissions Spektrografi (PET), MR scanning og gammakamera.
kernereaktor.jpg

Fysikken bag kernereaktorer

Reaktoruheldene i Japan efter jordskælvet sætter på ny fokus på udnyttelsen af kerneenergien ved fissionsprocesser. Denne temaside beskæftiger sig med fysikken bag kernereaktorer.
trinity-test.jpg

Manhattan Projektet

På denne side kan man finde inspiration til emnet "Manhattanprojektet", som dels er velegnet til belysning af kernefysik, dels til et samarbejde med historie (AT-forløb) eller som emne for et studieretningsprojekt i historie og fysik.
Krabbetågen

Supernovaer

Hvad er mekanismerne bag tunge stjerners kollaps i en voldsom eksplosion (supernova)?
higgshenfald.jpg

Large Hadron Collider

Efter nogle startvanskeligheder er CERNs Large Hadron Collider (LHC) endelig for alvor kommet i gang og efter knap to års målinger er det i juli 2012 endelig lykkedes med sikkerhed at detektere en boson med en energi omkring 125-126 GeV - den længe eftersøgte Higgs-boson!
higgspart.jpg

Hvad er en Higgs boson ?

Hvad giver elementarpartiklerne masse? Svaret er Higgsfeltet, og excitationerne af Higgsfeltet er de såkaldte Higgs bosoner. Men hvordan kan man forklare eleverne det, så de kan forstå det?

Digitale værktøjer og ressourcer

Fotoelektrisk effekt

Kvalitativ kvantefysik

Formål: Ved hjælp af simulationer at forstå vigtige, kvalitative træk ved kvantefysikken.

Eksperimenter

Røntgenrør

Øvelsesvejledninger fra DASG i atom- og kernefysik

En god ressource fra Danske Science Gymnasier. En række glimrende små og lidt større øvelsesvejledninger til forsøg med elektronisk dataopsamling. omkring emnet atom- og kernefysik.
halveringstykkelse

Øvelsesvejledninger fra Orbit i atom- og kernefysik

Øvelsesvejledningerne er i Word-format og vedrører forsøg inden for emnerne atom- og kernefysik. Af Morten Brydensholt, Tommy Gjøe, Claus Jessen, Ole Keller, Jan Møller og Jens Vaaben.

Produceret i samarbejde med

Centre for Undervisningsmidler

Centre for Undervisningsmidler har ansat 30 fagredaktører med solidt kendskab til pædagogik og undervisning til at udvikle fagsiderne til de gymnasiale uddannelser på EMU (STX/HF). Fagsiderne udvikles og vedligeholdes i samarbejde med de faglige foreninger og Undervisningsministeriet.

Se mere om samarbejdet her.

CFU findes også på EMUen. Siderne vedligeholdes af CFU selv - se her. Her kan skolerne søge information om landsdækkende aktiviteter, ligesom man kan finde CFU-centrenes lokale websites.

cfu-v1.png

Emneord