Lær informationssøgning og kildekritik (For gymnasieelever og kursister)

Rigtig gode henvisninger til hvordan man søger information (informationssøgning) og udøver kildekritik og angiver kilder finder du her. Relevant for eksamen med netadgang, for SRP og andre store opgaver - og også i al almindelighed.
hvem hvad hvor

Brug tid på at lære informationssøgning. Det kan godt betale sig.

Begynd her: Opmuntring til at lære informationssøgning med en række gode tips. Bl.a. at gå på biblioteket, diskussion om Wikipedia. (Introduktion til kapitel om informationssøgning i SRP-bogen).

Bibliotek.dk her et helt kursus om informationssøgning: 5 videoer om, hvordan man gør. Den tid, du bruger på at se filmene, kommer godt tilbage: Fremover finder du hurtigere det, du leder efter.

Infomedia har denne film om om simpel søgning efter artikler i aviser. Og her en film om mere avanceret søgning.

Læs vejledningen om, hvordan du opnår informationssøgningskompetence, skrevet af Sune Faber, som også har sammensat linksamlingen. (Se relateret fil). 

Kildekritik

Studieportalen.dk giver en indføring i hvad der forstås med kilder, og hvad kildekritik egentlig er for en størrelse. Videoen er den første i en række på 3. Video 2 gennemgår i detaljer, hvordan man laver kildekritik, mens video 3 giver et eksempel på kildekritik i hverdagen. (Mest beregnet på historiefaget, men kan bruges generelt).

 

Kildekritik

874499_.jpg

Kildekritik på nettet (For gymnasieelever og kursister)

Internettet er stort, og alle kan have en hjemmeside med materiale. Man må selvfølgelig ikke have en side med ulovligt materiale, fx med børneporno eller racistisk propaganda. Materiale på nettet er bare sværere at tjekke, og ulovligt materiale bliver kun fjernet, hvis det bliver anmeldt. Det er derfor vigtigt, at du selv vurderer materiale fra nettet, hvis du ønsker at bruge det til opgaver eller projekter.

Kildeangivelser

Pc

Guide til kildeangivelse

Lær at lave kildeangivelserne rigtigt i dine opgaver. Du underbygger argumentationen i din opgave ved at henvise korrekt til kilderne.
DT Group
© DT Group

Citater og fodnoter

Der findes helt klare regler for, hvordan man viser i en tekst, at man citerer en anden, ligesom der er regler for fodnoter.

Relaterede filer

Sune Faber står bag denne vejledning om informationsssøgning - med fokus på historie, men brugbar i alle fag.

Emneord