Læseferien (For gymnasieelever og kursister)

Det er vigtigt at planlægge sin læseferie, så tiden bruges bedst muligt. Her er en række ret indlysende råd!
 1. Accepter, at du skal læse til eksamen og tro ikke, at du kan nå så meget andet samtidig.
 2. Brug lidt tid på at skabe overblik over din læsning: Hvad skal vise, du har forstået til eksamen? Hvordan kan du vise det? Hvor meget skal du læse - hvor meget bliver det hver dag?
 3. Find ud af, hvornår på døgnet, du læser bedst. Og respektér din egen døgnrytme.
 4. Der er grænser for, hvor lang tid ad gangen, du kan sidde og boge den. Sørg for pauser. Sørg for motion. Sørg for et godt grin.
 5. Før du begynder på at læse, skal du lave en deadline for, hvor lang tid dine overspringshandlinger må vare. Du må godt tjekke FaceBook, men det må højst tage 10 minutter.
 6. Hvis du lærer bedst ved at formidle din viden og forståelse til andre, så find en læsemakker, der har det på samme måde.

Læg en plan: 

 • Når du ved, hvilke fag du skal op i og på hvilke datoer og tidspunkter, er det tid at lægge en plan.
 • Det er vigtigt, at du lægger en realistisk plan, hvor du prioriterer de forskellige emner inden for hvert fag.
 • Sørg for at holde fagene adskilt. Eksamenerne er forhåbentligt planlagt sådan, at de ikke ligger alt for tæt på hinanden. Hvis de ligger meget tæt, for eksempel med to dage imellem, bliver du nød til at forberede dig på to fag på én gang - men prøv ellers at holde fagene adskilt i din plan.
 • Lad vær med at satse på at der er specielle (svære) emner, du ikke kommer op i, og derfor ikke skal kunne. Du kan nemt være uheldig at ramme netop det spørgsmål, og under alle omstændigheder vil det være med til at gøre dig ekstra nervøs op til eksamen
 • Det er en god ide at indlægge tider på dagen, hvor du repeterer stof du læste op på for nogle dage siden. Læg disse små repetitioner ind i din plan.

Læs også...

Blyant

Eksamensdagen - gode råd (For gymnasieelever og kursister)

Få lidt praktiske råd og hent 10 fif fra en censor! Husk at det er helt naturligt at du er nervøs, for det hjælper dig til at yde dit bedste. Bliver det for meget, så tænk på, at du er godt forberedt, det bliver ikke bedre, nu må det gå så godt det kan, og igen - det er jo ikke verdens undergang - det er bare en eksamen som hundrede af tusinder andre hvert år!
Kemikalier

Under eksamen (For gymnasieelever og kursister)

Det kan være svært at gå til eksamen, og mange af os er ofte smånervøse hvis ikke ligefrem angste for at gå til eksamen. Men nervøsiteten ved eksamen kan mindskes, hvis du lærer at tage eksamenssituationen i din egen hånd og dermed selv sætter dagsordenen.
3907_.jpg

Læseteknikker (For gymnasieelever og kursister)

Brug den rigtige læseteknik, når du læser - alt efter læseformål. Se film om, hvordan du gør, og få henvisninger til gratis værktøjer til at tage noter i digitale tekster.
Lektiecafe

Eksamenslæsning (For gymnasieelever og kursister)

Alle tekster skal ikke læses lige grundigt. Sæt dig ind i, hvilke informationer og hvilken forståelse du skal have ud af din læsning. Er teksten digital, skal du bruge andre teknikker.