Landsstyret i Grønland
Inatsisartut og Naalakkersuisut
Grønlands forfatning består både af Danmarks Riges Grundlov af 1953 og af Lov om Grønlands Selvstyre af 12. juni 2009. I praksis er Grønland en selvstyrende del af det danske rige.
Selvstyremyndighederne i Grønland består af en folkevalgt forsamling – Inatsisartut (Landstinget) – samt en forvaltning, der ledes af Naalakkersuisut (landsstyret). Landstinget og Landsstyret bestemmer selv over de fleste forhold i Grønland, dog med undtagelser omkring statsforfatningen, statsborgerskab, Højesteret, udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik samt valuta- og pengepolitik.
Inatsisartut har 31 medlemmer og er den lovgivende magt i Grønland. Regeringen hedder Naalakkersuisut og består af 7 medlemmer. Landsting og Landsstyre har til huse i hovedstaden Nuuk.
Landsstyret bliver ledet af en landsstyreformand - Naalakkersuisut siulittaasuat. Landsstyret bestemmer over stort set alle forhold på Grønland, undtagen udenrigspolitik, sikkerhedspolitik og internationale aftaler.
Der afholdes valg til Inatsisartut hvert 4. år. Da Grønland er en del af det danske rigsfællesskab, har grønlænderne også to valgte repræsentanter i det danske Folketing. Inatsisartut udpeger landsstyreformanden.
Der vælges også kommunalråd. Der er fire storkommuner Sermersooq, Qaasuitsup, Qeqqata og Kujalleq. Der er også nogle gange folkeafstemninger.
Inatsisartuts historie
Inatsisartut har på deres hjemmeside denne historiske beretning, der fortæller om hvordan nutidens demokratiske Grønland har sin vugge i det område, som i dag kalder for Aqqaluks Plads. Se den her.
Danmarkshistorien.dk har et stor artikel med medier om landstingets historiske udvikling. Se den her. Wikipedia har også flere beskrivelser her.
TV og medier fra Inatsisartut
På Youtube ligger en del film fra Inatsisartut. Se fx denne søgning. Det meste er udgivet af KNR - Grønlands public service radio- og tv-station finansieret af det offentlige, i daglig tale KNR. Se deres Youtube-kanal her.