Lyt til FORM & INSTRUMENTERING med REAPER

Vi kan bruge REAPER til at få et overblik over formen og til at kunne springe dynamisk rundt, så de enkelte led lettere kan sammenlignes

Formål

Musikanalyse er en central del af faget. Her er fokus især på musikkens FORM og INSTRUMENTERING.

Omfang

Dette redskab bruges som ramme for en almindelig gennemgang af et stykke musik - klassisk eller rytmisk. En sådan gennemgang kan typisk tage ½-1 modul afhængigt af hvor langt man går ned i stoffet

Forberedelse

Det er vigtigt at man har fået installeret programmet REAPER og har en grundlæggende kendskabet til programmets funktionaliteter. Det kan man bl.a. få via sitet Musikprodukton i REAPER, hvor der er øvelser og guides til installation og brug af programmet.

REAPER kører både på PC og Mac og man kan evaluere det uden begrænsninger i funktionalitet og tid. Hvis man vil købe det er det billigt!

Hvis du er vant til at bruge programmet er der ellers ingen forberedelse. Du skal bare have det nummer du ønsker at analysere som mp3-fil.

For mindre øvede er det en god ide at lave REAPER-projektet hjemmefra og teste det af.

Gennemførsel

Der er ingen særlige bemærkninger til gennemførslen. REAPER er et program, hvor du kan "se" lyden, og det er det vi udnytter. Vi bruger afspilleren som vi ville have brugt andre afspillere, men har bare fordelen af det visuelle og det dynamiske (at vi let kan springe rundt i afspilningen)

Evaluering

Brugen af REAPER er ikke et mål i sig selv men bare et stærkt hjælpemiddel. Det man kan have brug for at evaluere er elevernes forståelse af INSTRUMENTERINGEN og hvordan den netop er med til  skabe FORMEN. 

En måde at evaluere dette på, er at lade eleverne selv præsentere andre numre på samme måde hvor FORMEN præsenteres og INSTRUMENTATIONEN bruges til at begrunde denne.

Kreditering

Materialet er fra hjemmesiden Musikproduktion i REAPER og det er lavet af Gert Uttenthal Jensen - Frederiksborg Gymnasium & HF. Tak for det Gert.

Produceret i samarbejde med

Centre for Undervisningsmidler

Centre for Undervisningsmidler har ansat 30 fagredaktører med solidt kendskab til pædagogik og undervisning til at udvikle fagsiderne til de gymnasiale uddannelser på EMU (STX/HF). Fagsiderne udvikles og vedligeholdes i samarbejde med de faglige foreninger og Undervisningsministeriet.

Se mere om samarbejdet her.

CFU findes også på EMUen. Siderne vedligeholdes af CFU selv - se her. Her kan skolerne søge information om landsdækkende aktiviteter, ligesom man kan finde CFU-centrenes lokale websites.

cfu-v1.png

Relaterede links

Her kan du få hjælp til installation og brug af programmet