Materiale ang. forholdet østeuropa, Rusland og international politik

To publikationer. "Den ny kolde krig og Rusland" og "Fænomenet populisme"

Tekst et: POPULISME, ANTI-SYSTEMISKE OG ETNISKE PARTIER I ØST, af  Søren Riishøj

 Fænomenet populisme er forbundet med bestemte historiske perioder. I Nordamerika slog det Populistiske Parti igennem sidst i det 19. og i begyndelsen af det 20. århundrede. I den periode voksede narodnikkerne i Rusland sig stærke, også romantismen i Tyskland havde tydelige populistiske træk. I mellemkrigsårene blev populisme især forbundet med agrar ideologi og i højreekstreme varianter med nazisme og fascisme. Kommunisterne havde dengang monopol på venstrefløjspopulismen. Kort sagt fandtes blød og hård populisme i både venstre- og højrevarianter. 

Hele teksten finden findes under relaterede filer til højre.

,  Velkommen til den ny kolde krig, om Rusland og udenrigspolitikken af  Søren Riishøj, lektor, Statskundskab, Syddansk Universitet

 Kort før det historiske topmøde i Vilnius i november 2013 havde præsident Viktor Janukovitj meddelt, at han indtil videre ikke agtede at underskrive den ”dybe frihandelsaftale” med EU, som var kommet på plads efter flere års intensive forhandlinger. Afvisningen førte til omfattende demonstrationer og især på Maidan. Som sagt af Adam Daniel Rotfeld i det polske dagblad ”Gazeta Wyborcza” (14.-15.2.15) var Maidan, ganske som i sin tid Solidaritet i Polen, en manifestation af det direkte demokrati, en revolution og rødt kort til et eksisterende regime og i Ukraines tilfælde i særdeleshed præsidenten. Forløbet derefter kender vi. Præsident Janukovitj og inderkredsen omkring ham flygtede til Rusland. Rusland annekterede Krim, alle forsøg på at finde frem til en fredelig diplomatisk løsning kuldsejlede, ligesom indgåede aftaler blev brudt. Nedskydningen af det malaysiske passagerfly i juli måned 2014 optrappede blot konflikten, der meget snært blev helt fastfrosset.

 Hele teksten finden findes under relaterede filer til højre.

Produceret i samarbejde med

Centre for Undervisningsmidler

Centre for Undervisningsmidler har ansat 30 fagredaktører med solidt kendskab til pædagogik og undervisning til at udvikle fagsiderne til de gymnasiale uddannelser på EMU (STX/HF). Fagsiderne udvikles og vedligeholdes i samarbejde med de faglige foreninger og Undervisningsministeriet.

Se mere om samarbejdet her.

CFU findes også på EMUen. Siderne vedligeholdes af CFU selv - se her. Her kan skolerne søge information om landsdækkende aktiviteter, ligesom man kan finde CFU-centrenes lokale websites.

cfu-v1.png

Relaterede filer

Hele teksten: POPULISME, ANTI-SYSTEMISKE OG ETNISKE PARTIER I ØST
Hele teksten "Velkommen til den ny kolde krig, om Rusland og udenrigspolitikken"