Myanmar - fakta - U-landskalender 2013

Ved du hvad kyat, karen og karma er? Læs om landet med de mange floder og pagoder. Myanmar er årets u-landskalenderland.

Myanmar eller Burma?

Det var militærstyret, som skiftede navnet på landet i 1989. De ville give landet en ny identitet, fordi Burma var kendt som en tidligere engelsk koloni. De ville også skabe enhed i det meget opsplittede land.

Burmanerne er kun cirka 65 % af befolkningen, så derfor syntes de, at landet skulle hedde Myanmar. Der findes nemlig mange hundrede andre etniske grupper. Samlet kaldes de burmesere. 

Selve ordet Myanmar stammer muligvis fra myanma, som landet hed i tusinder af år, før englænderne koloniserede området. Myanma er også en betegnelse for sproget, der tales af flest burmesere.

Mange har opfattet det som en slags anerkendelse af diktaturstyret, hvis man kaldte landet for Myanmar. Nu, hvor der er mere demokrati, så er det blevet mere almindeligt at sige Myanmar.

Historie

Tidligere var Myanmar kendt som "landet af guld". Den berømte Shwedagonpagode med guldbelægning blev grundlagt af mon-folket. Det var også dem, som indførte buddhismen.

Indiske og kinesiske skrifter beskriver området allerede 300 år før vor tidsregning. I år 57 opstår det første kongedømme. Økonomien var baseret på risdyrkning, og der blev opført mange strålende templer. Mongolerne indtog hovedstaden i 1287, og Myanmar blev opsplitet i mange små kongedømmer.


Der var stigende utilfredshed med kolonimagten op gennem 1900-tallet. I 2.verdenskrig angreb japanerne og mange hundrede tusinde burmesere mistede livet. Aung San var leder for modstanden mod englænderne, og han blev senere leder for det parti, som fik magten i den nye regering i det frie Burma i 1947. Burma var meget ødelagt efter kolonitiden, verdenskrigen og den japanske invasion, og der var stor fattigdom. 
Portugiserne fandt Myanmar i 1498, og snart kom hollandske, franske og britiske købmænd til. De kunne udnytte, at landet lå centralt placeret midt mellem Europa og Asien. I slutningen af 1800-tallet blev Myanmar en engelsk koloni og en del af Indien.

Cirka to trediedele af befolkningen taler burmesisk. Derudover tales der over 100 andre sprog.

I 1962 tog den burmesiske hær magten, og banker og industri blev nationaliseret. Kontakten til resten af verden forsvandt næsten. I de næste år blev landet stedse fattigere, ikke mindst fordi militærlederne stjal fra landet. Det blev for meget for munkene, som i 2007 begyndte at protestere. Efter en undtagelsestilstand og et oprør, der blev slået brutalt ned, begyndte Burma så småt at indføre demokratiske valg. Siden 2011 har landet åbnet sig, og der er et spædt demokrati. Der er dog stadig stor fattigdom i landet.

Geografi

Myanmar er cirka 15 gange større end Danmark, og der bor næsten 50 millioner mennesker. Halvdelen af dem bor i små landsbyer. Landet har grænser til Indien, Bangladesh, Thailand, Laos og Kina.

Floder spiller en stor rolle i Myanmar, fordi der ikke er så mange store og gode veje. Derfor transporterer man varer og mennesker på floderne. Den største flod: Irrawaddy, som er 2150 km lang. Den løber fra nord til syd, hvor den danner et enormt delta ud til det Indiske Ocean. Undervejs leverer den vand til rismarker. 

Økonomi

Landet ligger i det tropiske bælte, så der kan blive op til 45 grader varmt. I regntiden fra maj til oktober regner det voldsomt.

Omtrent en tredjedel af burmeserne lever under fattigdomsgrænsen. Myanmar er primært et landbrugssamfund. Halvdelen af BNP udgøres af landbrugets produkter: ris og ... opium. 

Selv om Myanmar har store naturressourcer i form af olie, gas, jern, bly, sølv, guld og andet bliver de ikke udnyttet endnu. Dog er ædelsten en stor handelsvare for staten. Ris er den største eksportvare. Halvdelen af landet er dækket af skov blandt andet teaktræ, som er en anden vigtig eksportvare. 

60 % burmanere

10 % shan

10 % karener

 5 % rohingya

 2 % mon

 2 % chin

 1 % kachin

 1 % indere

1-2 % kinesere

Produceret i samarbejde med

DANIDA

Danidas Oplysningsbevilling yder støtte til dansk u-landsoplysning. Oplysningsbevillingen kan søges af alle, der vil formidle om forholdene i verdens fattigste lande. Støtten går blandt meget andet til undervisningsmaterialer, udstillinger, film til landsdækkende tv og rejsestipendier. På EMU’s tema Global Undervisning finder du mange af de støttede oplysningsprojekter.

Danida

Relaterede filer

Download elevbogen "Rejsen til den Gyldne Pagode".
Download lærervejledningen.

Relaterede links

Læs om "The Lady" der er politiker i Burma. Hendes far var frihedshelten Aung San. Aung San Suu Kyi er kendt for at være samlingspunkt for modstanden mod militærdiktaturet. Derfor har hun været i husarrest i seks + to + syv år. Hun er blevet tildelt Nobels Fredspris i 1991.
Organisation som støtter oppositionen i Burma, oplyser, laver politisk lobbyarbejde samt gennemfører projekter til fremme af demokrati og menneskerettigheder i Burma.
Landeinformation fra CIA.