The Physicist's Guide to the Orchestra

En fysikers gennemgang af forskellige musikinstrumenters fysik. Forklaringerne og målingerne går ud over det vanlige elementære med stående bølger og er et godt supplement til de kendte gymnasieforsøg. Artiklen er i .pdf-format.
saxofon.jpg

Saxofon.

Artiklens indhold

Artiklen er et eksperimentelt studie af tonedannelsen for strygeinstrumenter, træblæsere (orgelpiber, fløjte, klarinet, saxofon og blokfløjte) samt den menneskelige stemme med henblik på at illustrere de grundlæggende principper for musikinstrumenter.

Forsøgsopstillingerne er enkle og består af almindeligt tilgængeligt laboratorieudstyr. Den sædvanlige, enkle teori for stående bølger kan slet ikke forklare alle fænomener og den mere videregående teori introduceres.

Kreditering: Jean-Marc Bonard
Département de Physique, Ècole Polytechnique Fédérale de Lausanne.

Produceret i samarbejde med

Centre for Undervisningsmidler

Centre for Undervisningsmidler har ansat 30 fagredaktører med solidt kendskab til pædagogik og undervisning til at udvikle fagsiderne til de gymnasiale uddannelser på EMU (STX/HF). Fagsiderne udvikles og vedligeholdes i samarbejde med de faglige foreninger og Undervisningsministeriet.

Se mere om samarbejdet her.

CFU findes også på EMUen. Siderne vedligeholdes af CFU selv - se her. Her kan skolerne søge information om landsdækkende aktiviteter, ligesom man kan finde CFU-centrenes lokale websites.

cfu-v1.png