Rammer om det gode måltid

Mange børn spiser halvdelen af deres daglige måltider i dagtilbuddet. Derfor har sund mad og gode måltidsoplevelser i dagtilbuddet stor betydning for barnets sundhed og trivsel. Med en fælles måltidspædagogik kan I som pædagogisk personale, madprofessionelle og ledelse skabe sammenhæng mellem mad og pædagogik og sikre gode måltider hver dag.

Fødevarestyrelsens anbefalinger

I guiden Rammer om det gode måltid finder I Fødevarestyrelsens officielle anbefalinger til, hvordan I kan rammesætte det gode måltid. I kan anvende guiden, uanset om I tilbyder mad i dagtilbuddet, eller om børnene har madpakker med. Anbefalingerne indeholder to trin:

Trin 1. Måltidets pædagogiske fundament

Udgangspunktet for, at I kan arbejde professionelt med mad og måltider, er, at I får et fælles afsæt og konkrete aftaler for hverdagen. Det betyder, at pædagogikken kan fortsætte, når måltidet begynder. De tre grundsten her er:

  1. vision
  2. ledelse og samarbejde
  3. måltidspædagogik.

Trin 2. Fem råd om det gode måltid

Inspiration til praksis i hverdagen:

  1. Måltidet har plads til leg og læring
  2. Måltidet styrker selvhjulpenhed
  3. Måltidet rummer forbilleder
  4. Måltidet er fuld af smag
  5. Måltidet involverer forældrene.

I guiden Rammer om det gode måltid kan I læse mere om de tre grundsten og finde konkret inspiration, der knytter sig til alle fem råd.

Måltidsmærket

I Guide til sundere mad i daginstitutionen finder I Fødevarestyrelsens anbefalinger til frokost, morgenmad, mellemmåltider, mad med mindre kød, søde sager og drikkevarer i daginstitutionen.

Hvis I tilbyder mad i jeres dagtilbud og følger Guide til sundere mad i daginstitutionen, kan I gratis tilmelde jer Måltidsmærket og dermed vise forældrene, at I har taget stilling. Guiden bygger på de officielle kostråd og er tilpasset 1-6-årige børns behov for mad og drikke.

I kan markedsføre jer med Måltidsmærket, når I:

  1. dagligt tilbyder mindst frokost eller morgenmad samt et mellemmåltid. I skal også tilbyde drikkevarer
  2. følger de principperi i guiden, der gælder for jeres madtilbud og drikkevarer
  3. arbejder aktivt med at begrænse madens indhold af salt.

Tilmeld jeres dagtilbud, og læs mere på måltidsmærket.dk.

Bag om materialet

Rammer om det gode måltid og de tilhørende materialer er udgivet af Fødevarestyrelsen, 2018 og bygger på praksisnær forskning fra Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU) ved Aarhus Universitet.

I kan finde mere inspiration og flere materialer på altomkost.dk og få mere viden om sund mad på måltidsmærket.dk.

Emneord