Skal små børn holdes fra tablets?

Tablets har nu været dagligdag i børnefamilierne længe nok til, at forskningsresultater er begyndt at dukke op. Det er ikke småting sådan en lille maskine får kritik for at være skyld i. Læs mere her.

Faglige vinkler

Børn forbrug af tablets

  • 95 procent af de 3-6-årige har adgang til en tablet derhjemme.
  • Knap 2 ud af 3 sidder oftest alene med iPadden derhjemme.
  • 2 ud af 3 børn i alderen 4-6 år, svarer, at de hellere vil spille iPad end at lege med deres kammerater. Undersøgelsen inkluderer 844 børn.

Kilde: DR Medieforsknings rapport ’Medieudviklingen 2016’, Børnerådets undersøgelse blandt børnehavebørn, 2015

Børn og tabletbrug er en relevant samfundsmæssig diskussion, som inkluderer flere faglige vinkler, heriblandt:

- Digital dannelse

- Opmærksomhed, koncentration og selvregulering

- Belønningssystemet

- Hjernens udvikling i barndommen

- Opdragelse

- Empati

- Leg og læring

  

Emnet kobler sig ligeledes automatisk til nogle af de andre sider her på EMU, fx om Generation Z og de digitalt indfødte og Lider unge af digital afhængighed?

Barn i barnestol ser på tablet

Produceret i samarbejde med

Centre for Undervisningsmidler

Centre for Undervisningsmidler har ansat 30 fagredaktører med solidt kendskab til pædagogik og undervisning til at udvikle fagsiderne til de gymnasiale uddannelser på EMU (STX/HF). Fagsiderne udvikles og vedligeholdes i samarbejde med de faglige foreninger og Undervisningsministeriet.

Se mere om samarbejdet her.

CFU findes også på EMUen. Siderne vedligeholdes af CFU selv - se her. Her kan skolerne søge information om landsdækkende aktiviteter, ligesom man kan finde CFU-centrenes lokale websites.

cfu-v1.png

Relaterede links

Politiken, 2015. Hjerneforsker Albert Gjedde udtaler sig om belønningsmekanismerne i tabletbrug og hvad det har med empati at gøre.
Denne engelske reklame er naturligvis ikke videnskabelig, men kan være med til at skabe lidt debat i klasserummet og eksemplificere problemstillingen.
En sammeligning af børns tegninger gennem årene gav anledning til kritik af tablets fra formanden for Danske Billedkunstlærere.
Dr.dk, 2017. Læge Imran Rashid giver sine bud på, hvad forældre skal være særligt opmærksomme på, men også hvad de kan gøre for at skabe bedre rammer for børnene.
PsykologNyt, 2015. Artiklen går mere i dybden fagligt og kommer bl.a. rundt om evolutionære logikker, psykologiske forskningsresultater, udviklingsteori og FOMO-begrebet.
Undersøgelen omtales i "Fagre digitale verden" og kan læses her. 7450 børn ml. 9 mdr. og 2 år er testet og viser en forbindelse mellem lav selvregulering og medieforbrug.
Det er ikke en reel diskussion, hvis man ikke også kan forsøge at argumentere for det modsatte. Her er nogle af de mere positive sider ved en tablet. Fra Videnskab.dk, 2017.
Skulle emnet eller diskussion falde på begrebet om digital dannelse, kan denne artikel fra Videnskab.dk kaste lys over det.