SKAM

Forelskelse, venskab, religion og sex. Inddrag den norske ungdomsserie SKAM i danskundervisningen.

SKAM er en norsk ungdomsserie, som udspiller sig på Hartvig Nissens videregående skole i Oslo. Serien er velegnet til at arbejde med kompetenceområderne Fortolkning og Kommunikation i udskolingen, ligesom den kan være et godt udgangspunkt for et forløb om sociale mediers betydning for unges identitetsdannelse.

I hver sæson stilles skarpt på en af seriens hovedpersoner. Serien handler om universelle teenage udfordringer som forelskelse, venskab og sex. I hver sæson behandles et alvorligere tema, fx homoseksualitet, muslimsk feminisme, spiseforstyrrelser eller psykisk sygdom.

SKAM har høje seertal og har fået meget medieomtale - bl.a. på grund af de mange intertekstuelle referencer, fx inddrages Henrik Ibsens "Et dukkehjem" og salmen "Dejlig er jorden" i fortællingen, ligesom musikken og filmgrebene er alt andet end tilfældige. Seriens nyskabende tilgang til at inddrage sociale medier på nye, interessante måder i ungdoms tv-genren har ligeledes vakt opmærksomhed. 

Serien er produceret af NRK, og første afsnit udkom i 2015. Hvert afsnit varer mellem 15 og 50 minutter. Den kan ses på dr.dk (kun sæson 2) eller mitcfu.dk (begge sæsoner).

Brug musikken som udgangspunkt for et undervisningsforløb om SKAM. På Nynorsksenteret - Nasjonalt senter for nynorsk i opplæringa kan du læse om musikken som en vej ind i tv-serien.

Du finder link til musikken i højremenuen under Relaterede links.

Pædagogisk vejledning udarbejdet af danskkonsulenter v. UCC CFU Region Hovedstaden Thomas Ais Christensen, Dorte Haraldsted og Trine Ferdinand:

Generel vejledning

Vejledning til 1. sæson (1. episode og 11. episode)

Vejledning til 2. sæson (2. episode og 12. episode)

Artikel i Folkeskolen (nr. 6, 2017) om Trine Ferdinands arbejde med SKAM på 8. klassetrin. 

Fans og følgere roser serien og kan næsten ikke få armene ned. Men både tv-serien og den danske debat omkring den har været udsat for kritik. Læs mere om SKAM og kritikken af serien på faktalink.

Relaterede links

Hør musikken på NRKs officielle side om SKAM.
Se hovedpersonernes profiler på Instagram og facebook.