Teksttyper og ophavsrettigheder

I denne artikel kan du som pædagogisk personale se, hvad du skal være opmærksom på i forhold til ophavsrettigheder, når du laver undervisningsforløb på læringsplatformen.

Indledning

Digitale læringsplatforme

Når du skal planlægge et forløb på læringsplatformen, er der sikkert en række tekster og medieformer, som du gerne vil bruge i dit forløb. Det meste kan findes på internettet, men hvordan undgår du at overtræde ophavsrettigheder, når du laver dit forløb?

En hovedregel er, at du ikke må lave digitale kopier af samlede værker og lægge på læringsplatformen. Men du må gerne linke til materiale, så længe det er lovligt. Du må fx ikke linke til en hel bog i pdf-format, selvom det ikke er dig, der har lavet kopien. Du må dog gerne bruge dele af værker som fx tekst eller film, men max 20 % og max 20 sider.

 

Forklaring

Billeder

Når du vil lægge et billede på læringsplatformen, skal du sikre dig, at du må bruge billedet. Hvis din skole er med i undervisningsaftalen med Copydan Billeder, kan du frit benytte billeder fra nettet, du skal blot huske at kreditere rettighedshaveren med navn, titel og årstal.  98 % af alle skoler er med i undervisningsaftalen.

 

Er du i tvivl om, hvorvidt du må bruge et billede, kan du i Google søge efter billeder, der må bruges frit. Se, hvordan du gør i denne film: 

Avisartikler

Hvis du vil benytte en avisartikel, må du ikke tage en digital kopi og lægge på læringsplatformen. Men du må linke til den, hvis den er tilgængelig. For eksempel hvis din skole har abonnement til Infomedia eller hvis artiklen er tilgængelig på avisens hjemmeside. Her kan du se, hvordan du fremsøger en artikel i Infomedia: 

Film og streaming

Du kan lovligt streame film og tv via tjenester som Mit CFU, Filmcentralen og dr.dk/skole i undervisningen, og du kan linke til disse i dine undervisningsforløb. Du kan også bruge delingstjenester som YouTube og SkoleTube. Disse kan i de fleste tilfælde vises direkte på læringsplatformen. Du må dog ikke linke til indhold, der er ulovligt. Fx vil en ny biograffilm, der ligger frit tilgængelig på nettet, typisk være ulovlig.

 

Her kan du se, hvordan du finder en tv-udsendelse ved hjælp af Mit CFU. 

Forlagsmateriale

Når du skal bruge tekster og læremidler i dine undervisningsforløb, kan du gøre brug af forlagsmaterialer, men det kræver at din skole har et abonnement. Undersøg hvilke ressourcer, du har til rådighed på din skole.

 

Platformen støtter dig i at overholde ophavsretten

De fleste læringsplatforme støtter dig som bruger i at finde materialer, der kan benyttes frit i fx forløb på platformen. Således har fx MinUddannelse en funktion der laver søgninger på Flickr, som er et foto-delings-website hvor private brugere som oftest tillader fri brug af deres billeder under en Creative Commons-licens. 

Digitale læringsplatforme

Og i EasyIQ kan du lave en Google-søgning i billeder, der frit kan benyttes, direkte i platformen. 

Creative Commons

Creative commons er en licenstype, der giver rettighedshaveren mulighed for at dele sit produkt frit. Rettighedshaveren kan vælge at udgive sit produkt under Creative Commons i en række kategorier, som betinger brugen på forskellig vis. Hvis et produkt er udgivet under Creative Commons, må du bruge det, men du skal huske at kreditere rettighedshaveren.

Du kan læse mere om Creative Commons licenser her

 

 Hvad må jeg?

- Du må gerne bruge og dele en del af en tekst, video, eller sang, men max 20 % og max 20 sider

- Du må gerne linke til indhold, der ikke er ulovligt

- Du må gerne bruge billeder fra nettet, hvis din skole har en aftale med? Copydan Billeder. Husk at kreditere rettighedshaveren

 

Hvad må jeg ikke?

- Du må ikke lave og dele digitale kopier af samlede værker på læringsplatformen (fx film, tekster og musik)

- Du må ikke lave og dele digitale kopier af avisartikler og lægge dem på læringsplatformen

- Du må ikke bruge private streaming-tjenester i undervisningen og på læringsplatformen

 

Hvad skal jeg huske?

- Husk at kreditere rettighedshaveren med navn, titel og årstal

- Husk at spørge på din skole, hvilke licenser og abonnementer til tjenester I har på skolen

Baggrund og kontaktinformationer:

Artiklen er udarbejdet af Karina Kiær og Kasper Duus som led i projektet Anvendelse af digitale læringsplatforme og læremidler (It i folkeskolen, der er et samarbejde mellem UVM, KL og Digitaliseringsstyrelsen).

Kreditering:

Udarbejdet af læremiddel.dk i samarbejde med Styregruppen for It i Folkeskolen.