EMU Dagtilbud ønsker alle en glædelig jul!

Trylledej kan bruges på alle tider af året, men særligt i denne tid er trylledej et hit blandt børn. Flere har efterspurgt denne trylledejsopskrift, så her kommer den – med ønsket om en rigtig glædelig jul til alle!

Lille husnisse i trylledej

Opskrift 

  • 2 kopper mel
  • 1 kop fint salt 
  • 1 kop varmt vand
  • 1 spsk. olie
  • evt. 1 tsk. tapetklister

Ælt alle ingredienser sammen, og lad dejen hvile i minimum en halv time.

Opbevar dejen i en plasticpose/bøtte, indtil den skal bruges. Den kan sagtens gemmes nogle uger.

Modellering

Trylledej er let at trille til kugler og derefter forme. Kun fantasien sætter grænser. Skal flere dele sættes sammen, er det en god ide at "lime" med lidt vand.

Bagning 

Sæt figurerne på en bageplade med bagepapir. Trylledej må ikke få for meget varme, da dejen så revner. Indstil først ovnen til 50 grader, skru derefter op til 100 grader og til sidst til 125 grader. Lad figurerne bage ca. 1 time på hvert niveau afhængig af deres tykkelse.

Figurerne er færdigbagte, når de er hårde, og det lyder hult, når man banker på dem.  

Maling

Trylledejs værste fjende er fugt, for salt tiltrækker fugt. Derfor vil figurerne blive bløde med tiden, hvis de ikke lakeres. Efter lakeringen kan I male dem med akrylfarve og til sidst lakere dem igen. Husk at lade et lille område, typisk bagpå, være ulakeret. På den måde kan eventuel fugt stadig finde ud.

Det kan dog være en god ide for børnene at male figurerne med vandfarver på trods af, at de ikke vil være så holdbare som efter en lakering. Det er en kortere og enklere proces, og figurerne har alligevel en vis holdbarhed.

Har I lavet menneskefigurer, kan I give dem ansigtskulør ved at male med soja, mens de endnu er varme.

I kan lave ophæng ved at sætte ståltråd ind i figuren eller ved at lime en papirclips fast, når figuren er lakeret.

God fornøjelse – og rigtig glædelig jul!