Naturfaglige fænomener (obligatorisk)
Årets gang (obligatorisk område)
Undervisningen skal tilrettelægges således, at eleverne lærer om årets rytme og opbygning, og således at eleverne stifter bekendtskab med tidsbegreberne en dag, en uge, en måned, en årstid og et år.
Undervisningen skal sikre, at der er fokus på årstidernes navne, årstidernes placering i forhold til kalenderåret og på årstidernes kendetegn i forhold til fauna og vejr således, at eleverne bliver i stand til, at lægge mærke til naturfaglige fænomener og knytte dem til årets gang.
Fase 1
- Færdighedsmål
Eleven kan forbinde vejrfænomener til årstiderne (vejledende mål)
- Vidensmål
Eleven har viden om årets rytme i Danmark (vejledende mål)
Dyr og planter (obligatorisk område)
Undervisningen tilrettelægges således, at den både tager udgangspunkt i elevenrnes allerede opnåede viden og kendskab om dyr og planter som for eksempel blomster, husdyr og kæledyr, men også udgangspunkt i dyr og planter fra lokalområdet.
Undervisningen skal sikre, at eleverne kan benævne og genkende almindeligt forekommende dyr og planter fra nærområdet, og undervisningen skal sikre, at eleverne opnår kendskab til, at dyr og planter kan klassificeres i grupper og familier som for eksempel pattedyr, insekter, træer og blomster.
Fase 1
- Færdighedsmål
Eleven kan genkende dyr og planter i nærområdet (vejledende mål)
- Vidensmål
Eleven har viden om inddeling af dyr og planter i grupper (vejledende mål)
Bæredygtighed (obligatorisk område)
Undervisningen tilrettelægges således, at eleverne får begyndende kendskab til daglige ressourcer som vand, elektricitet og affald, og en begyndende forståelse for samspillet mellem menneske og natur.
Undervisningen skal sikre, at eleverne ved, hvordan man aktivt kan beskytte naturen og færdes hensigtsmæssigt i naturen.
Fase 1
- Færdighedsmål
Eleven kan tage hensyn til naturen ved at tilpasse sin adfærd og leg (vejledende mål)
- Vidensmål
Eleven har viden om hensigtsmæssig adfærd i naturen (vejledende mål)
Naturnysgerrig (obligatorisk område)
Undervisningen tilrettelægges således, at eleverne opnår kendskab til, at der er forskellige måder at undersøge natur på som eksempelvis feltarbejde, eksperimenter og indhentning af viden samt reflektere over opdagelser i naturen. Undervisningen tilrettelægges således, at eleverne får mulighed for og indsigt i at bruge digitale medier til at søge efter information, og undervisningen skal sikre, at eleverne kan bruge den viden, også i andre kontekster end i en naturfaglig.
Undervisningen skal sikre, at der i brugen af digitale medier er et særligt fokus på eleverne som kritiske undersøgere, og undervisningen skal danne grundlag for, at eleverne udvikler kritisk bevidsthed.
Fase 1
- Færdighedsmål
Eleven kan undersøge naturen ud fra egne iagttagelser, herunder med digitale værktøjer (vejledende mål)
- Vidensmål
Eleven har viden om måder at undersøge natur på (vejledende mål)