Undersøgelse (obligatorisk)
Undersøgelser i naturfag (obligatorisk område)
Eleverne har i natur/teknologi arbejdet med undersøgelser og har herigennem erfaret, at man ved systematisk observation og tilhørende forklaringer kan opnå en generaliseret forståelse af sammenhænge mellem fænomener i den fysiske omverden.
Først i forløbet skal eleverne arbejde stadig mere systematisk med naturfaglige undersøgelser. I samspil med andre elever og med vejledning fra læreren skal eleverne identificere og formulere problemstillinger, der både har relevans for eleverne selv og andre. Udgangspunktet for en problemstilling kan være en fælles undren over et naturfagligt fænomen, som eleverne har oplevet eller er blevet præsenteret for. I den proces skal eleverne selv formulere antagelser/hypoteser, som kan forklare den eller de observationer, som de har foretaget, eller foreslå undersøgelser man kan lave for at få mere viden om problemstillingen.
En forudsætning for elevernes undersøgelser er, at de kender til naturfaglige undersøgelsesmetoder. Eleverne skal derfor kontinuerligt arbejde med naturfaglige undersøgelsesmetoder og have fokus på deres anvendelsesmuligheder og begrænsninger.
Eleverne skal både på skolen og i felten arbejde med at observere, registrere, beskrive og opsamle data samt foretage systematiske undersøgelser med kontrol af variable.
Eleverne skal i samarbejde med andre designe, opstille og gennemføre undersøgelser. Derfor skal eleverne have viden om undersøgelsesmetoder i fysik/kemi, herunder destillering, elektrolyse, titrering, spektralanalyse samt måling og opsamling af data.
Undervisningen skal have fokus på elevernes indsamling og registrering af data. Eleverne skal arbejde med forskellige metoder til dataindsamling, herunder målinger foretaget med digital dataopsamling og andet elektronisk udstyr samt andres observationer, bl.a. undersøgelsesdata fra internettet og multimodale naturfagstekster.
Eleverne skal forholde sig kildekritisk til de indsamlede informationer og have fokus på eventuelle fejlkilder, når de indhentede data og undersøgelsesprocessen analyseres. Til sidst i forløbet og på baggrund af analyserne skal eleverne kunne bekræfte, omformulere eller forkaste deres antagelser og dermed vurdere om undersøgelsen giver basis for en konklusion, der eventuelt kan generaliseres fx ved sammenligning med andre foreliggende undersøgelsesresultater.
Fase 1
- Færdighedsmål
Eleven kan formulere og undersøge en afgrænset problemstilling med naturfagligt indhold (vejledende mål)
- Vidensmål
Eleven har viden om undersøgelsesmetoders anvendelsesmuligheder og begrænsninger (vejledende mål)
Fase 2
- Færdighedsmål
Eleven kan indsamle og vurdere data fra egne og andres undersøgelser i naturfag (vejledende mål)
- Vidensmål
Eleven har viden om indsamling og validering af data (vejledende mål)
Fase 3
- Færdighedsmål
Eleven kan konkludere og generalisere på baggrund af eget og andres praktiske og undersøgende arbejde (vejledende mål)
- Vidensmål
Eleven har viden om kriterier for evaluering af undersøgelser i naturfag (vejledende mål)
Stof og stofkredsløb (obligatorisk område)
Trinforløbet tager udgangspunkt i elevernes undersøgelser af bl.a. vand, metaller, gasser, salte, sure og basiske opløsninger. Herigennem udbygges eleverne kendskab til grundstoffer og kemiske forbindelser samt egenskaber som densitet, ledningsevne, tilstandsformer, opløselighed og surhedsgrad.
Senere i trinforløbet fokuserer undervisningen på elevernes forståelse af stoffers reaktioner med hinanden, ikke mindst på at intet stof forsvinder, men at stof kan omdannes til andre stoffer. Eleverne lærer om organiske/ uorganiske forbindelser, elektronparbindinger, ionbindinger og metalbindinger.
Sidst i trinforløbet skal undervisningen udvide elevernes forståelse af kemiske reaktioner gennem undersøgelser af dele af carbon- og nitrogenkredsløbet, herunder fotosyntese og respiration, forbrændingsprocesser og stofomdannelse af nitrogenholdige forbindelser. Ved at inddrage arbejdet med undersøgelser fra geografi og biologi vil elevernes forståelse af stofkredsløb kunne udbygges yderligere.
Fase 1
- Færdighedsmål
Eleven kan undersøge grundstoffer og enkle kemiske forbindelser (vejledende mål)
- Vidensmål
Eleven har viden om stoffers fysiske og kemiske egenskaber (vejledende mål)
Fase 2
- Færdighedsmål
Eleven kan undersøge enkle reaktioner mellem stoffer (vejledende mål)
- Vidensmål
Eleven har viden om kemiske reaktioner og stofbevarelse (vejledende mål)
Fase 3
- Færdighedsmål
Eleven kan analysere dele af stofkredsløb (vejledende mål)
- Vidensmål
Eleven har viden om carbons og nitrogens kredsløb (vejledende mål)
Partikler, bølger og stråling (obligatorisk område)
Trinforløbet tager udgangspunkt i elevernes undersøgelser af lydbølgers udbredelse i atmosfærisk luft, vand og faste materialer. Lydens fart og sammenhængen mellem frekvens og bølgelængde samt høje og dybe toner undersøges. Eleverne udbygger sin viden om frekvens, amplitude, svingninger og bølgelængde. Brydning af hvidt lys og monokromatisk lys i et prisme samt additiv farveblanding undersøges.
Senere i trinforløbet skal eleverne, gennem undersøgelse af forskellige kilder, arbejde med identifikation af forskellige typer af ioniserende stråling som baggrundsstråling, røntgenstråling, alfa, beta og gamma stråling. Eleverne skal også bruge deres viden om det elektromagnetiske spektrum til at identificere forskellige strålingstypers placering i spektret, bl.a. mobilstråling, stråling i mikroovne og UV og IR stråling.
Sidst i trinforløbet arbejdes med radioaktivitet, atomkerneprocesser og processer i elektronsystemet gennem undersøgelser af alfa, beta og gammastråling, halveringstid og flammefarver.
Fase 1
- Færdighedsmål
Eleven kan undersøge lyd, lys og farver (vejledende mål)
- Vidensmål
Eleven har viden om bølgetyper, lyd- og lysfænomener (vejledende mål)
Fase 2
- Færdighedsmål
Eleven kan undersøge typer af stråling (vejledende mål)
- Vidensmål
Eleven har viden om stråling (vejledende mål)
Fase 3
- Færdighedsmål
Eleven kan undersøge resultatet af processer på atomart niveau (vejledende mål)
- Vidensmål
Eleven har viden om atomkernen og elektronsystemet (vejledende mål)
Energiomsætning (obligatorisk område)
Trinforløbet tager udgangspunkt i elevernes undersøgelser af strålingsenergi, kemisk, termisk og mekanisk energi. Herigennem udbygges elevernes kendskab til energiomsætninger, at energien er bevaret i et lukket system og forskellige energiformer.
Senere skal eleverne kunne påvise sammenhængen mellem magnetisme og elektricitet. Eleverne undersøger bl.a. metoder til at producere elektricitet ved hjælp af magneter. Eleverne stifter i den forbindelse bekendtskab med begreber fra el-læren, herunder strømstyrke, spændingsforskel, resistans, energi og effekt.
Sidst i trinforløbet udvides elevernes forståelse af energiomsætninger i naturen og i samfundets energiforsyning gennem undersøgelser af fotosyntese og respiration, fødevarer samt induktion, transformation og produktion af fjernvarme. Forskellige energiressourcer inddrages, herunder fossile og vedvarende som kul, olie, gas, sol, hydrogen, vind, vand samt kerneenergi og energi i fødevarer.
Fase 1
- Færdighedsmål
Eleven kan undersøge energiomsætning (vejledende mål)
- Vidensmål
Eleven har viden om energiformer (vejledende mål)
Fase 2
- Færdighedsmål
Eleven kan eksperimentere med energiomsætning hvori elektricitet og magnetisme indgår (vejledende mål)
- Vidensmål
Eleven har viden om elektriske og magnetiske fænomener (vejledende mål)
Fase 3
- Færdighedsmål
Eleven kan undersøge transport og lagring af energi i naturgivne og menneskeskabte processer (vejledende mål)
- Vidensmål
Eleven har viden om energistrømme og energiforsyning (vejledende mål)
Jorden og Universet (obligatorisk område)
Trinforløbet tager udgangspunkt i elevernes systematiske undersøgelser af kraft, tyngdekraft, friktion, masse, fart og acceleration. Eleverne skal bl.a. kunne undersøge tyngdeaccelerationen og sammenhængen mellem kraft, masse og bevægelsesændring (acceleration).
Senere fokuserer undervisningen på Jordens systemer, hvor elevernes egne og andres målinger af temperaturer og tryk er centrale for at forstå bevægelser, herunder vand i kredsløb, vindretning og vindhastighed. Eleverne stifter bekendtskab med begrebet energistrømme og skal selv opsamle atmosfæriske data ved hjælp af relevant udstyr, herunder elektroniske dataopsamling i form af fx dataloggere.
Sidst i forløbet udvides elevernes forståelse vedrørende jordens ressourcer, bl.a. ved at undersøge den kemiske sammensætning af råstoffer, som kalk, salt, olie og kul. Undervisningen fokuserer på en bæredygtig udnyttelse af jordens ressourcer, herunder råstoffernes begrænsede mængde og den eventuelle belastning af naturgrundlaget ved udvindingen. Forskellige former for genanvendelse og deponi undersøges.
Fase 1
- Færdighedsmål
Eleven kan undersøge sammenhænge mellem kræfter og bevægelser (vejledende mål)
- Vidensmål
Eleven har viden om kræfter og bevægelser (vejledende mål)
Fase 2
- Færdighedsmål
Eleven kan forklare data fra målinger på atmosfæren og vand i kredsløb (vejledende mål)
- Vidensmål
Eleven har viden om havstrømme, vandets kredsløb og atmosfæriske fænomener (vejledende mål)
Fase 3
- Færdighedsmål
Eleven kan designe og gennemføre undersøgelser om Jordens ressourcer (vejledende mål)
- Vidensmål
Eleven har viden om ressourceforbrug, deponi og genanvendelse (vejledende mål)
Produktion og teknologi (obligatorisk område)
Trinforløbet tager udgangspunkt i elevernes undersøgelser af proteiner, fedt og kulhydrater. Herigennem udbygges elevernes kendskab fra natur/teknologi til fødevarers opbygning og energiindhold. Undervisningen fokuserer på fødevareproduktion, herunder konservering, emulgatorer og farvestoffer. Der arbejdes endvidere med gæringsprocesser og produktion af alkohol.
Senere skal eleverne med udgangspunkt i råstoffer som olie, kalk, salt og produkter fra landbrug og fiskeri, lave undersøgelser af industriens produktionsmetoder, herunder redoxprocesser, katalyse, elektrolyse og brug af enzymer. Eleverne skal bl.a. kunne undersøge, hvilke danske råstoffer der indgår i store industrielle produktioner samt selv kunne gennemføre dele af produktionsprocessen i mindre skala.
I sidste fase skal eleverne gennem undersøgelser af elektroniske og digitale apparater fra hverdagen opnå kendskab til, hvordan de fungerer og bliver reguleret. Gennem elevernes viden om opbygningen af elektriske kredsløb, simpel programmering og transmission af data, kan eleverne begynde selv at udføre eksperimenter vedrørende elektronisk og digital styring fx til styring af procesrobotter. Det er ikke et mål i sig selv, at eleverne lærer at programmere, men derimod at de arbejder systematisk, eksakt og reflekteret med at løse problemstillinger gennem inddragelse af it.
Fase 1
- Færdighedsmål
Eleven kan undersøge fødevareproduktion (vejledende mål)
- Vidensmål
Eleven har viden om næringsstoffer og tilsætningsstoffer i fødevarer (vejledende mål)
Fase 2
- Færdighedsmål
Eleven kan undersøge udnyttelse af råstoffer og dele af produktionsmetoder (vejledende mål)
- Vidensmål
Eleven har viden om råstoffer og produktionsprocesser (vejledende mål)
Fase 3
- Færdighedsmål
Eleven kan designe og gennemføre undersøgelser vedrørende elektronisk og digital styring (vejledende mål)
- Vidensmål
Eleven har viden om elektroniske kredsløb, simpel programmering og transmission af data (vejledende mål)